Любомир Ковачев, директор на Столичен дом за радостни обреди: Запазваме онлайн ден и час за сватба

Повече двойки се женят в делници, петък и събота най-желани за брак

Любомир Ковачев е роден в София. Завършил Софийския университет, специалност „Политология“. Има специализация по „Публична администрация“. Бил е зам.-кмет на столичния район „Средец“. Преди да стане директор, заема поста зам.-директор на Столичния дом за радостни обреди

Съгласно новата заповед на столичното РЗИ церемониите се провеждат с не повече от 15  души в ритуалните зали, като задължително има и отстояние от 1,5 метра, както и носенето на предпазни маски е задължително. След всяка церемония се извършва дезинфекция, осигурени са препарати и материали.

- Г-н Ковачев, наскоро поехте поста директор на Столичен дом за радостни обреди. Дълго време на него бе г-жа Сашка Габровска. Какво наследство заварихте?

- Това е така, но трябва да кажа, че не съм външен за системата – допреди това изпълнявах длъжността заместник-директор, така че работата не е нова за мен. Искам обаче да изразя благодарността си, а ще си позволя да говоря и от името на всички колеги, за дългогодишните труд, усилия и любов към работата, които г-жа Габровска отдаде на Обредния дом. Наследството, както го нарекохте, е повече от добро. Колективът ни е добре структуриран и напаснат и макар да звучи може би нескромно, твърдя, че се справяме добре с трудностите и проблемите, предизвикани от пандемията и вървящата с нея криза.

- Ще има ли промени в начина на работа?

- Не бих казал, че ще правим радикални промени в начина на работа, а и в крайна сметка нашата дейност е регламентирана от законите и правилата на Столичната община и решенията на Столичния общински съвет. А и промени в начините, по които предоставяме услуги на гражданите, постоянно текат. От 14 февруари тази година пуснахме в работа интернет платформа с голяма функционалност, която позволява не само да се резервират дата и час, но и да се разгледат залите, да се запознаете с допълнителните услуги, които предлагаме, да изтеглите и попълните необходимите документи, да платите, ако сте избрали допълнителни услуги, и всичко това онлайн. Разбира се, за самата сватба ще трябва да присъствате лично.

- Намаляват ли сватбите в пандемията?

- Да, за съжаление статистиката е очевидна: за 2019 г. общия брой сватби в София са били 5887, през 2020 г. предвид извънредната обстановка са били 4372, а до момента за тази година са 3394.

В голяма степен това е разбираемо – бракът е не само ритуал и юридическа конструкция, а и един от най-важните и красиви поводи да се съберете с роднини и приятели, да си създадете спомени, които остават за цял живот както за вас, така и за близките ви. Така че отлагането предвид противоепидемичните мерки, възпрепятстващи събирането на много хора и затворените заведения, както казах, е разбираемо.

- Коя е датата от 2021 г., на която е имало най-много сватби?
- Най-натовареният откъм бракосъчетания ден тази година е бил 21 август със 73 сватби.
- Ще останат ли безплатни сватбите в София?

- Сключването на граждански брак е безплатно по Закона за гражданска регистрация, така че, докато законът е такъв, със сигурност да.
- Знаем, че имат отделни такси за допълнителни екстри. Какви са те и съответно някои основни цени?

- Не става въпрос за такси – както казах, сключването на брак е безплатно по закон. Заплащат се само допълнителните услуги, които сте си избрали, като цените са напълно поносими. Техният размер е заложен в наредбите на Столичния съвет. Ритуал с музика от технически носител е 27 лева, снимането е също 27 лева. Предлагаме и музикален съпровод с жива музика от солист, дуо, трио или квинтет, като цената варира от 115 до 196 лева. В сайта са предоставени контакти с музикантите, с които да се договори видът и стилът на съпровод, който предпочитате.
- Има ли достатъчно желаещи да станат обредници?

- Когато се овакантят щатни бройки, провеждаме конкурс, разбира се, и да – има желаещи.
- Какви са изискванията към кандидатите?
- Основните изисквания са представителен външен вид, добра дикция и отношение към работата, всичко друго се научава. Обредниците са лица по гражданско състояние и всъщност голямата част от работата им е свързана с обработката, съставянето и/или легализирането на документи. При това изключително важни правосъздаващи документи – брачни свидетелства и актове за раждане.

- Знаем, че сега се затегнаха противоепидемичните мерки, които важат и за сватбените церемонии. Какви са те?

- Разбира се, че спазваме противоепидемичните мерки. Съгласно новата заповед на столичното РЗИ церемониите се провеждат с не повече от 15  души в ритуалните зали, като задължително има и отстояние от 1,5 метра, както и носенето на предпазни маски е задължително. След всяка церемония се извършва дезинфекция, осигурени са препарати и материали.
- Имате ли проблеми с хора, които не желаят да ползват маски или да спазват мерки и ако да, как се справяте?

- Случва се. Вижте, най-важното е да се пазим взаимно – и служителите, и гражданите, дошли за своя празник.
- Кои дни от седмицата са най-предпочитани за бракосъчетания?
- По традиция петък и събота.
- Има ли засилване на интереса към сватбите в делнични дни?
- Да. Не зная дали се дължи на пандемията, но наистина се забелязва по-равномерно разпределение на записванията през цялата седмица.
- Знаем, че двойките обичат датите с повтарящи се цифри, защото им носят късмет. Вярвате ли в това суеверие?
- Лично аз не, но наистина има много двойки, които отдават сериозно значение на специфични дати, други на астрологични или други дадености. Смятам, че всичко, което прави празника по-хубав, е добро.
- Европейският парламент прие резолюция с препоръка да признаем правата на еднополовите семейства. Узрели ли сме за това?
- Така или иначе препоръките на Европейския парламент са точно това – препоръки, тоест не са задължителни. Въпросът, който задавате, е многопластов и трудно в няколко изречения бих могъл да дам отговор. Става въпрос за преобладаващо обществено мнение, културна и религиозна идентичност, традиции, възпитание и образование, като към това трябва да добавим и поглед върху имуществени интереси, унаследяване и т. н. Първо трябва да правим разграничение между еднополови двойки и еднополови семейства. За второто нашата конституция е напълно еднозначна – бракът е между мъж и жена – така че въпросът е конституционен.

- Служителите в Гражданското се изправят пред проблем, свързан с издаването на ЕГН на българчета на еднополови двойки. Какво е възможното решение?

- Макар и като единични случаи, проблемът наистина съществува и дори предвид отвореността на страната, мобилността на българските граждани и многообразните практики както в рамките на Евросъюза, така и по света като цяло, ще засяга все повече хора. Говорим не само за закона за гражданската регистрация, а и за проблеми като сурогатното майчинство, донорството и много други. Но така или иначе всички решения минават през законодателни промени.

Подобни статии

 • Стефан Стефанов, медиатор: Присъственото обучение няма цена

  Стефан Стефанов, медиатор: Присъственото обучение няма цена

  "За един родител е много важно да бъде отговорен за поколението, което идва след него. Трябва да има устойчивост, защото все пак говорим и за интеграция на малцинствените общности. Тя е двустранен процес. Образователните медиатори сме катализаторът на промените в самата общност, защото ние сме между нея и всички институции", казва медиаторът Стефан Стефанов.

  106
 • Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  "В старите песни има послание, красива музика и красив текст. А в новите има наредени думи, музика, която не те хваща, и няма послание. Не оставя следа", казва обичаната певица Тони Димитрова. Тя е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас. Истинското й име е Антоанета Димитрова Петкова. Завършва гимназия в Бургас и след това започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. През 1995 година по време на конкурс талантът й е забелязан от Стефан Диомов и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра „Горещ пясък“. През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където й е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия й самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). Има 9 студийни албума, като последният е „Добър вечер, добър ден“ от 2011 г.

  138
 • Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Данните сочат, че около 2-3% от спортистите получават миокардит след боледуване от COVID-19

  "Много са предизвикателствата с които ни се налага да се справяме. Съвременните спортни лекари трябва да се ориентират в свят, в който родителите, играчите, феновете и институциите искат да видят спорт, като същевременно се опитват да смекчат разпространението на Covid-19 и да предпазят спортистите от потенциални късни и дълготрайни ефекти на вируса. Това не е никак лесна задача, защото освен грижи за предпазване от настоящата пандемия, спортният лекар следва да изпълнява и много ежедневни задължения, насочени към поддържане на здравето на професионалните атлети на топ ниво, особено сега - в годината, когато се провеждат Олимпийските игри", казва в интервю за "Политика" д-р Енчо Стоянов – специалист по спортна медицина.

  188