Люис Хамилтън иска старт в Африка

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (Вбр) иска да има състезание в Африка. Британецът напира Кервана на най-бързите да се завърне отново на този континент. За последно старт там е имало през 1993 година в ЮАР.

„Много е важно Формула 1 да се завърне в Африка. В момента Ф1 ходи на места и не оставя почти нищо след себе си. Спортът трябва да промени начина си на мислене,  да помисли по какъв начин може да помогне на общностите в страните, които посещава. Мисля, че ако обърнем внимание на Африка може покажем колко красиво място е това, това е най-важното място, което трябва да посетим. Формула 1 трябва да се провежда на местата където не всичко е за пари, а за хората. В бизнеса обаче не винаги е така“, коментира британецът.

През 1993 година Гран При на Южна Африка се състоя на пистата „Киалами“. Трасето, което се намира между Претория и Йоханесбург, бе реновирано през 2016 година, но не притежава необходимия лиценз за приемане на надпревара от Формула 1.

През 2019-а тогавашния комерсиален шеф на Формула 1 Шон Брачес заяви, че иска да има надпревара в Африка, тъй като това е последният обитаем континент, на който спортът няма старт. След като Либърти Медия закупи Формула 1 в края на 2016 година, американците добавиха състезания в Нидерландия и Виетнам, които трябваше да се проведат за първи път през 2020, но бяха отменени заради COVID-19. Освен тези две надпревари се очаква в близките години да бъдат добавени и втори такива в САЩ и потенциално в Китай.

Подобни статии

 • Райконен стана най-опитният пилот

  Райконен стана най-опитният пилот

  Кими Райконен (Фин) вече е най-опитният пилот в историята на Формула 1. По време на Гран при Испания или по-точно в 37-ата обиколка Ледения навъртя своя 83 846 състезателен километър, с което изпревари досегашния първенец Фернандо Алонсо (Исп). Дистанцията, която финландецът е изминал, състезавайки се във Формула 1, е достатъчна той да направи повече от две пълни обиколки на Земята, чиято дължина е 40 074 километра.

  137
 • „Ферари“ следи Мик Шумахер под лупа

  „Ферари“ следи Мик Шумахер под лупа

  Трябва да покаже още напредък, заяви шефът на Скудерия

  Синът на легендата във Формула 1 Михаел Шумахер – Мик, впечатлява с карането си във Формула 2. Шефът на “Ферари” Матия Биното заяви, че в Скудерията са доволни от напредъка на младия пилот, но е нужно да покаже още малко, за да получи шанс да кара в Кервана на най-бързите.

  234