Лютеницата – българската гордост

Най-вкусна е приготвената у дома

Не без основание лютеницата е една от българските гордости в кулинарията. Макар по света да правят сходни сосове и пасти, когато чужденец се докосне до нашата, остава изумен.

Въпреки натовареното всекидневие и днес продължава да се прави домашна лютеница, чийто вкус си остава неповторим дори от всичките изключително добри заводски образци. Принципно лютеницата се прави от печени червени чушки, домати, лук, патладжани, моркови, чесън и други подправки, олио. Ето няколко идеи за домашна лютеница от Иван Звездев, както и по-нестандартно за нас, но напълно европейско виждане по въпроса от Ути Бъчваров, а също и набиращият в последните години все по-голяма популярност хит за лютеница без варене. Още рецепти може да видите на: zvezdev.com, kanal3.bg, bnt.bg.

С патладжани

Продукти:

3 кг червени чушки

500 г доматено пюре

1.200 кг патладжани

120 мл олио

1/2 ч.л. сушен чесън

2 моркова

2 с.л. захар

1 с.л. сол

 

Приготвяне:

Морковите се слагат в 500 мл подсолена вода и се варят на тих огън за 8-10 минути, след което се настъргват на ренде или мелят. Чушките и патладжаните се изпичат, почистват се от семето и се обелват. Мелят се с робот или машинка за мелене на месо. Смесват се с доматеното пюре и сварените моркови. Посоляват се и поръсват със захар и сушен чесън. Разбъркват се добре. В тиганче се налива олио и се загрява, докато запуши, тогава се налива постепенно в купата при зеленчуците, като се бъркат постоянно, за да го поемат. Готовата лютеница се слага в буркани, затварят се и слагат в тенджера със студена вода, която трябва да ги покрива. Загрява се и след кипване на тих огън бурканите се стерилизират за 20 минути. Изваждат се горещи обръщат се с капачките надолу и се оставят да изстинат.

Традиционна

Продукти:

10 кг червени чушки

1 кг домати

500 мл олио

200 г захар

10-15 г сол - 2 ч.л.

 

Приготвяне:

Чушките се измиват и изпичат. Слагат се в тенджера, като се поръсват с малко сол и похлупват, за да се задушат. Обелват се и се почистват от семето. Слагат се в машинка за мелене на месо и на ситна решетка се мелят или се кълцат на ситно с нож. Доматите се почистват и мелят с машинка или настъргват на ренде. Слагат се в тенджера и се варят, докато се изпари водата им и стане гъсто пюре. В голям съд се загрява олио и се слагат смлените чушки. Пържат се на умерен огън за 3-4 минути и тогава се добавя доматеното пюре. Всичко се пържи за около 15-20 минути на тих огън, като се бърка, за да не загори сместа. Тя трябва да е гъста. Тогава се слагат захарта и солта, разбърква се за още няколко минути и се опитва на вкус, ако се налага, се слага още захар или сол на вкус. Бурканите се измиват с гореща вода, а капачките се попарват с гореща вода на няколко минути. Бурканите се пълнят със сместа и се затварят добре. Слагат се в тенджера със студена вода и се загрява до завиране. Така лютеницата се стерилизира за 30 минути. Бурканите се изваждат и се обръщат с капачките надолу. Оставят се да изстинат и се прибират на хладно. В готов вид се получават между 2,8 – 3,2 кг лютеница.

Павелска с ябълки

Продукти:

30 кг домати

20 г червени чушки

2-3 кг ябълки

700-800 мл олио

200-300 г захар

300-400 г сол

черен пипер на вкус

1 ч.л. кимион

Приготвяне:

Изпичаме чушките, белим ги и ги мелим. Смиламе и доматите. Обелваме ябълките и ги режем на кубчета. Варим и пасираме. Поставяме доматите да се варят. След като течността поизври, прибавяме чушките. На части наливаме олиото, слагаме и пасираните ябълки. Бъркаме периодично, поръсваме с подправките. След като лютеницата поеме олиото, махаме от огъня, слагаме в буркани и стерилизираме.

Рецепта от село Куртово Конаре

Продукти:

10 кг домати

5 кг червени чушки

1 л олио

500 г захар

200 г сол

1 пакетче млян кимион - 10 г

1 пакетче млян черен пипер - 10 г

Приготвяне:

Почистваме и нарязваме чушките и доматите. Поставяме ги в дълбок казан на огъня. Варим, докато омекнат чушките и поизври течността. Смиламе ги с машинка, така че да се отстранят люспите и семките от доматите и чушките. Връщаме обратно в казана, прибавяме олиото и подправките. Варим, докато изври течността и остане гъста зеленчукова смес. Слагаме в буркани, затваряме ги и стерилизираме за 20 минути.

Лют чушков крем

Продукти:

300 г чушки - по желание люти и сладки, може и сушени

5 сухи сладки чушки

домати от консерва

2 глави чесън

150 мл оцет

1-2 с.л. захар

3 с. л. зехтин

на вкус: сол, черен и червен пипер

Приготвяне:

Нарежете чесън, сложете го в тиган и добавете оцет и захар. След това сложете доматите, всякакви нарязани чушки и малко вода. Прибавете зехтин и оставете айвара да покъкри поне час. Подправете със сол, черен и червен пипер. Накрая пасирайте. Разбъркайте, напълнете айвара в буркани и го съхранявайте в хладилник.

 

Топеница със сухи чушки

Продукти:

120 г сухи чушки

1 глава червен лук

80 г сини сливи

1 с.л. олио

1/4 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. захар

1/3 ч.л. сол

Приготвяне:

Подварете леко сухите чушки. Сложете ги в блендер. Добавете сини сливи, глава лук, олио, захар, малко от водата на чушките и смелете. Овкусете със сол и чубрица. Разбъркайте добре и сервирайте топеницата с топъл хляб.

 

Новият хит - лютеница без варене

В последните години все повече се налага като хит сред домакинствата, правещи лютеница, да е без варене, макар че повечето продукти се варят сами за себе си. Но пък го няма общото варене на лютеницата.

Продукти:

5 кг червени чушки капии

2,5 кг патладжан

2,5 кг моркови

50 г сол

10 г смлян черен пипер

800 г – 1,2 кг готово доматено пюре

1/2 ч.ч. счукан чесън

500 мл олио

Приготвяне:

Капиите трябва да са опечени и обелени, патладжаните също, като трябва да са престояли една нощ така. Морковите се сваряват. Приготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се и се посоляват. Прибавят се подправките, готовото доматено пюре и сгорещеното олио. Запечатват се бурканчетата и се стерилизират 30 минути. По желание може да се намали чесънът.

Подобни статии

  • Родопски клин с ориз и сирене

    Родопски клин с ориз и сирене

    Събота. Колебаете се между мекици и панирани филийки за семейството. Предлагаме ви нещо по-нетрадиционно. Ако не сте пробвали роподския клин, точно сега е времето да се опитате да го направите. Приготвянето на тази баница с ориз и сирене отнема по-малко от час, а пробвате ли я, със сигурност ще стане неизменна част от домашната ви трапеза. Върви за делник и празник. Предлагаме ви рецепта, която да следвате.

    83
  • Кралицата на домашния дюнер Лидия Петкова влезе в MasterChef

    Кралицата на домашния дюнер Лидия Петкова влезе в MasterChef

    Кралицата на домашния дюнер влезе в новия сезон на MasterChef след оспорвана битка. Преди да спечели място в шоуто, бесарабската българка Лидия Петкова се прочу в социалните мрежи със своя версия на пикантния арабски сандвич.

    338