Лъжицата - нов символ на "свобода" за палестинците

Снимка: s.france24.com

Демонстрантите в Палестина вече не издигат само знамена и плакати. Отскоро се наложи друг един предмет - лъжица, каквато използваха затворници, за да избягат от израелски затвор, станала символ на палестинското "освобождение".

В понеделник, 6 септември, палестинските и израелските социални мрежи кипяха от идващите една след друга новини за зрелищното бягство на шестима палестинци, хвърлени зад решетките за антиизраелски нападения, от строго охраняван затвор в Северен Израел.

Споделяха се кадри, показващи тунел под една мивка и дупка в земята, изкопана край израелския затвор Гилбоа; междувременно стана популярен хаштагът "вълшебната лъжица".

В началото не беше ясно дали това е измислица или наистина тунелът е бил прокопан с такъв предмет. В сряда обаче адвокатът на един от затворниците заяви за АФП, че те са дълбаели пръстта още от декември с лъжици, чинии и дори с дръжка от чайник.

Четирима от бегълците впрочем бяха заловени от израелските сили, но бягството, достойно за холивудски филм, все още се разглежда в Палестина като "победа" над израелския "враг".

"С воля, бдителност (. . .), хитрост и с една лъжица успешно бе прокопан тунел, през който палестинците стигнаха до свободата си и в който оставиха затворен врага", приветства акцията им писателят Сари Ораби на информационния сайт "Араби 21".

Това бягство с помощта на малка лъжица е истински "черен хумор" и превръща в посмешище израелската система за сигурност, смята палестинският карикатурист Мохамед Сабаанех, автор на редица рисунки, на които се вижда лъжица. Едната е озаглавена "Тунелът на свободата", както наричат тази операция някои палестинци.

 

Вълшебната лъжица

Феноменът "вълшебна лъжица" се разпространи дори извън палестинските територии, където го виждаме в ръцете на демонстранти в подкрепа на многото затворници, хвърлени зад решетките в Израел.

Скулпторът от Кувейт Майтам Абдал извая гигантска ръка, сграбчила здраво една лъжица, и нарече творбата си "Лъжица на свободата".

Йорданският художник график Раед ал Катнани нарисува огромна лъжица като един вид мост към свободата, по който вървят шест силуета, а отдолу сложи надпис в червено: "О, свобода".

В очите на йорданския творец тази вещ е двоен "символ", целящ също да напомни за множеството гладни стачки на затворници, протестиращи срещу условията, в които ги държат, или срещу произволните им арести.

В Тулкарем, в северната част на Западния бряг, окупиран през 1967 г. от Израел, скорошното бягство бе възприето с особена тръпка от Гасан Мадауи.

Палестинец и бивш затворник, арестуван като член на въоръжена групировка по време на първата интифада (палестинското въстание от 1987 до 1993 г.), той се измъкнал през 1996 г. заедно с друг задържан от един израелски затвор през единайсетметров тунел, издълбан с пирони, както сам разказа пред АФП.

"Затворниците са способни на всичко (. . .) и винаги се намира пролука", добави мъжът, който отново бил арестуван и после освободен през 2009 г., след общо 19 години зад решетките.

Според него бегълците може да са използвали освен лъжицата и други инструменти, откраднати по време на работа в затвора. "Да избягаш от израелски затвор - с тази мисъл живее всеки задържан", обяснява той; по думите му това бягство с помощта на лъжица "ще остане в историята".

Подобни статии