МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 14 ноември за народни представители и за президент и вицепрезидент

В изпълнение на международните си ангажименти и съгласно Изборния кодекс, МВнР отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 14 ноември избори за народни представители и насрочените в същия ден избори за президент и вицепрезидент на България с евентуален втори тур на 21 ноември, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Постоянното ни представителство във Виена е изпратило вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Поканите са били оповестени и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.
Покани са отправени и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ - чрез постоянното ни представителство в Страсбург, както и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/ - чрез генералното ни консулство в Истанбул.
МВнР ще предложи на ЦИК да регистрира като международни наблюдатели посочените от тези организации представители.
Правителството на България разглежда приоритетно организирането и провеждането на честни и свободни избори, като международното наблюдение ще бъде допълнителен гарант за това, отбелязват от външното ни министерство.

Подобни статии

 • Владислав Панев: Кирил Петков е подходящ за премиер, вероятно ще има правителство

  Владислав Панев: Кирил Петков е подходящ за премиер, вероятно ще има правителство

  Нов редовен кабинет ще има в следващите две седмици, постигнато е единомислие по много теми. Това заяви пред NOVA NEWS Владислав Панев от ”Зелено движение”, което пък е част от ”Демократична България”. По думите му въпреки различията по някои теми, до голяма степен е постигнат консенсус. Панев коментира още, че Кирил Петков би бил подходящ за следващия министър-председател.

  78
 • МВнР препоръча на българите да не пътуват до страните от Южна Африка

  МВнР препоръча на българите да не пътуват до страните от Южна Африка

  По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID-19 - "Омикрон", голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото, са обявили, че спират полетите от тези страни на основата на въведените мерки в съответните държави. Това съобщиха от МВнР. От ведомството препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион до изясняване на ситуацията и възстановяване на полетите.

  70
 • Корнелия Нинова: След проведените разговори сме все по-големи оптимисти, че ще има редовен кабинет

  Корнелия Нинова: След проведените разговори сме все по-големи оптимисти, че ще има редовен кабинет

  „След проведените разговори в 18 работни групи през изминалата седмица сме все повече оптимисти, че ще сте състави редовен кабинет. Всички партии го заявихме, че искаме да го направим. Въпреки някои различия, които имахме, в преговорите по най-важните въпроси се намери общото”. Това коментира пред NOVA NEWS лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

  70