Магнитна буря ни тресва в деня след изборите

Слънцето изригва в деня след изборите. Магнитна буря се очаква на 12 юли, като тя ще е единствена за месеца, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Статистиката показва, че юли е един от най-спокойните месеци по отношение на магнитното поле въпреки големите горещини и осезаемото въздействие на Слънцето. Такова се очертава да бъде полето и през следващите няколко седмици. „Леки смущения се очакват само в деня след изборите, затова ви призоваваме да гласувате, за да сте сигурни, че ако ви боли главата след това, виновни ще са само слънчевите изригвания“, пишат във фейсбук страницата си от института.

Жегата през юли ще вдигне живака до 39 градуса. Минималните температури през месеца у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а максималните ще се движат между 34 и 39 градуса, съобщи синоптикът Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология.

Юли ще започне със слънчево и горещо време, като дневните температури ще достигат на места до 38-39 градуса. След това ще започне захлаждане и ще има валежи и гръмотевична дейност. Има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, а валежите - значителни. Има и условия и за градушки и временно усилване на вятъра. След относително стабилизиране на атмосферата около 4-5 юли към 6-7 юли се очаква нов процес, с валежи и понижение на температурите. В края на първите десет дни от месеца валежите чувствително ще намалеят, а температурите ще се повишават. През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, с температури по-високи от обичайните. Около средата на периода ще премине атмосферно смущение и ще има условия в следобедните часове да превали и прегърми.

През последните десет дни има вероятност за краткотрайни валежи в началото на периода, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време, прогнозират от Националния институт по хидрология и метеорология. Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Подобни статии