Мая Манолова: Хората очакват да сформираме почтено правителство

Снимка: БГНЕС Изправи се.БГ! Ние идваме!

"Волята на хората на тези избори беше кристално ясна - те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, да формираме почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити". Това заяви председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в изявление при откриването на 46-ото Народно събрание.

Не целим и не договаряме постове или парцелиране на властта. Отговорността и правото са на първата политическа сила - "Има такъв народ", каза тя. Готови сме за разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за подкрепа на правителство, което да е посветено на дневния ред на българските граждани, посочи Манолова.
По думите й, главната задача в това Народно събрание е да се изпълни волята на българските граждани - да живеят в богата, просперираща правова държава.
"Ние идваме, за да изгоним мутрите. Трябва да променим и законите, така че мутризация в бъдеще да не бъде възможна, независимо кой е на власт", заяви Манолова. Нищо няма да ни спре да се върнем обратно на площадите, откъдето идваме, при първия знак, че тук, в тази сграда, се извършва подмяна на волята на хората от протестите и на обикновените български граждани, предупреди тя.
Промяната е необратима, но тя е необратима, ако сме единни, коментира Манолова. И нека се знае, че в мига, в който някой се обърка, че тук сме за реалити формат, за социален експеримент с българските граждани, че тук сме за Фейсбук демокрацията или за "телевизията прави силата", за тънки партийни сметки или за други форми на подмяна и партиен инженеринг, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както го правихме досега, посочи тя.
Манолова заяви, че са готови да "минат в обсада" на всеки политик, който си позволи "да тика" страната към нови и нови избори. "Никакви кюлчета, уважаеми, повече няма да има. Чекмеджето го няма, чекмеджето си отиде и хората бдят и наказват на изборите всеки притежател на чекмедже с кюлчета, пистолет и пачки, откраднати от народа", каза тя.
Манолова обяви, че още днес внасят проект на решение работата на комисията по ревизията да продължи и в 46-ото НС. Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната, посочи тя. Манолова каза, че днес внасят и искане за изслушване на министрите на вътрешните работи и на правосъдието по повод на искането за отстраняване на главния прокурор, както и проект за създаване на анкетна комисия за разследване на полицейското насилие над протестиращите граждани и на подслушванията. Днес внасяме и законопроект за преизчисляване на пенсиите, добави тя.
Готови сме да представим нашия план за незабавна подкрепа на обикновените граждани и на бизнеса и заедно да обезпечим средствата за него. Те не трябва и не могат да са все в чекмеджето на един, трябва да стигнат до българските граждани, коментира Манолова. Тя отбеляза, че са подготвили над 20 законопроекта, сред които за личната помощ и за частния фалит. Ще положим всички усилия Планът за възстановяване и устойчивост и зеленият преход да се реализират в интерес на всеки отделен гражданин, заяви още Манолова.

Подобни статии