Майк Помпео: $9 трилиона ще са щетите от пандемията

Майк Помпео

Пандемията от коронавируса може да нанесе щети на целия свят в размер на 9 трилиона долара. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео на брифинг късно в сряда американско време, предаван директно от канала „Фокс нюз“. „Тази чума отне живота на над 90 000 американци, повече от 36 милиона В САЩ загубиха работа от началото на март. По целият свят починалите са над 300 000 хиляди. По нашите оценки грешките на Комунистическата партия на Китай могат да струват на света 9 трилиона долара“, заяви Помпео. 

Той подчерта, че Китай е обещал да насочи в борбата с коронавируса 2 млрд. долара, докато САЩ в същото време за тази цел (включително и за разработването на ваксина) са заделили 10 млрд. долара. Помпео нарече този принос на Пекин „нищожен“. Администрацията на президента Доналд Тръмп последователно обвинява властите в Китай, че заради забавените действия и укриването на случаите на първия етап на разпространение на вируса са предизвикали пандемията. Тръмп и Помпео смятат , че коронавирусът може случайно да е „избягал“ от Института по вирусология в Ухан.

Новите данни на Държавния департамент на САЩ идват приблизително един месец след първите прогнози за щетите в целия свят. В началото на април агенция Блумбърг, въз основа на данните на финансовите среди от Уолстрийт, посочи, че щетите за световната икономика от пандемията могат скочат на над 5 млрд. долара в продължение на две години. Днес президентът Тръмп ще посети завод на автомобилния гигант „Форд“, който произвежда респиратори за лечение на COVID-19.

Подобни статии