Майката на Катрин Деньов почина на 109

Рене Дорлеак

Френската актриса Рене Дорлеак – майка на прочутата Катрин Деньов, е починала на 109 години в Париж в неделя, съобщи АФП.

Семейството обяви тъжната новина с публикация във вчерашния брой на в. Figaro. Дъщерите на актрисата са уточнили, че майка им ще бъде положена в семейната гробница.

Жана Рене Деньов Симоно Дорлеак е родена на 10 септември 1911 г. във френския град Хавър. Всъщност Симоно е сценичен псевдоним, който тя приема в знак на уважение към своя учител в актьорското майсторство. Първата си роля Рене изиграва още на 7-годишна възраст в парижкия театър „Одеон“, където играе до раждането на четвъртата си дъщеря през 1946 г.

Съпруг на актрисата е колегата й Морис Дорлеак, а нейна известна дъщеря освен Катрин е и Франсоаз Дорлеак – също изключително красива актриса, която обаче загива при автомобилна катастрофа много млада. Рене е и баба на актьорите Кристиан Вадим и Киара Мастрояни.

До 1990 г. Жана Рене работи в дублажа на различни нефренскоезични филми – утвърждава се като френския глас на Оливия де Хавиланд, Джуди Гарланд, Силвия Сидни, Естер Уилямс и др. Тя е сред пионерите на телевизионния дублаж в страната.

Подобни статии