Майкрософт разрешава на Оранж и Капжемини да ползват облачната му технология

Френските компании Оранж (Orange) и Капжемини (Capgemini) съобщиха, че са сключили уникално по рода си споразумение с американския технологичен гигант Майкрософт (Microsoft), за да могат да предлагат неговата облачна технология чрез инфраструктури под техен изключителен контрол, предаде Франс прес. Това позволява те да бъдат извън обсега на американските екстратериториални закони.

Американският закон за облачните услуги (Cloud Act), гласуван през 2018 година, задължава в определени случаи американските доставчици на облачни услуги да съобщават на властите в САЩ съхраняваните от тях данни, дори и те да се държат извън Съединените щати.

Двете Френски групи ще създадат съвместно дружество, Бльо (Bleu), което ще предлага на клиентите си, по-специално на държавата и на държавните служби, облачни решения на Майкрософт - продължението на Офис 365 (Office 365) или облачната платформа Азур (Azure) - но от събствените си офраструктури.

Центровете за данни на Бльо ще бъдат базирани във Франция и стриктно отделени от международните центрове за данни на Майкрософт. Те ще имат тотална операционна автономия, се казва в съвместно комюнике.

Бльо има за цел неговите услуги да получат обявения от правителството на 17 май лейбъл "доверен облак", характерен за облачни услуги с високи технически стандарти и експлоатирани в Европа от европейски компании.

Дружеството, в което мажоритарни собственице са Оранж и Капжемини, без участието на Майкрософт, ще се ползва с "имунитет" по отношение на американското законодателство. То ще бъде икономически независимо от Майкрософт и ще има собствени инженери и техници, които ще работят напълно автономно по тношение на американския гигант, заяви Айман Еззат, генерален директор на Капжемини, на обща среща с президента на Оранж, Стефан Ришар, и с Жан-Филип Куртоа, вицепрезидент на Майкрософт.

Майкрософт ще бъде технологичен партньор на Бльо, а не капиталистичен, посочи от своя страна Стефан Ришар.

В Китай също Майкрософт предоставя облачната си технология в ръцете на местно предприятие, но е съакционер в него, изтъкна Жан-Филип Куртоа.

Той не употреби понятието лиценз за бъдещите контакти между Майкрософт и Бльо, а само "икономическо споразумение" между тях.

Подобни статии