Макрон и Помпео говориха на четири очи в Париж, и двете страни останаха лаконични

Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес в Париж при закрити врата с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, само девет дни, след като поздрави Джо Байдън за победата му в президентските избори в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

От канцеларията на Макрон съобщиха, че преди да се види с Макрон, Помпео се е срещнал в Елисейски дворец с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Никоя от двете страни не каза почти нищо за слабо разгласената визита на Помпео в Париж, която е начало на седемдневна обиколка в Европа и Близкия изток. От офиса на Макрон я представиха като "посещение на вежливост". Не е планирана пресконференция, очевидно за да се изключи възможността журналисти да засипят Помпео или Макрон с въпроси относно противоречащите си техни позиции за изхода от изборите в САЩ. От антуража на Помпео казаха, че френските власти им обяснили, че контакти с медиите са невъзможни поради частичната карантина, въведена в Париж заради коронавируса.

Помпео досега не е признал изборното поражение на президента Доналд Тръмп, а Макрон миналата седмица телефонира на Байдън, за да го поздрави за победата.

Преди срещите си в Елисейския дворец днес Помпео постави букет от червени, бели и сини цветя пред мемориал на жертвите на тероризма в Дома на инвалидите. Цялата церемония трая само около минута.

Подобни статии