Макрон обяви инвестиционен план за 30 милиарда евро

Франция иска до 2030 година да бъде лидер в производството на "зелен" водород и да изгради нови, по-малки ядрени реактори като част от инвестиционен план за 30 милиарда евро, имащ за цел да насърчава "промишлените шампиони" и иновациите, обяви днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Макрон направи изказването шест месеца преди президентските избори във Франция. Той заяви, че дългосрочният му план, наречен "Франция 2030", би довел до значителна декарбонизация на френската индустрия и би спомогнал за пренасянето на важни промишлени производства по-близо до родината.
"Ние трябва едновременно да водим битката за иновациите и за индустриализацията", каза Макрон пред предприемачи. "Имаме нужда от страна, която произвежда повече", заяви той.
Според него планът би отредил важна роля на малките, бързоразвиващи се нови компании при изграждането на индустриалното бъдеще на Франция, успоредно с утвърдените големи фирми.
Изтъквайки недостига на защитни маски в началото на пандемията от коронавируса, Макрон заяви, че кризата е показала, от една страна, реалната уязвимост на всички, а от друга, колко важно е нововъведенията и промишленото производство да са по-близо до дома.
"Трябва да възстановим рамката за производствена независимост на Франция и Европа", каза той.
Франция иска да си постави за цел да построи първия нисковъглероден самолет до 2030 г. и да изгради голям брой електрически автомобили.
Макрон заяви, че до 2030 г. Франция трябва да бъде лидер в безвъглеродното производство на енергия и дотогава възнамерява да построи един малък модулен реактор, както и два огромни завода за "зелен" водород.

Подобни статии