Малката Бела от Русе вече е на лечение в Турция

Малката Белослава Бисерова от Русе вече е в Турция за изследвания и лечение, а лекарите там са обнадеждени за нея.
За това съобщи майка й в емоционално писмо от истанбулската клиника „Реяп“, където лекарите се борят да върнат момиченцето към нормален живот.

Съдбата на детето, което е родено на 29 август 2018 г., докосна сърцата на хиляди хора и каузата за спасението му ги обедини.

На 12 май тази година Белослава получава сърдечен арест, докато си играе на детска площадка. Медиците от Спешна помощ пристигат за три минути и започват сърдечен масаж. Откарват момиченцето в русенската болница „Канев“, където реанимационните екипи още от входа започват битка за живота му. Благодарение на тях и на бързата реакция на Спешна помощ, детето възвръща сърдечния си ритъм и дишане, но състоянието му остава много тежко. Два дни след това – на 14 май, Белослава е транспортирана до болницата „Пирогов“, където остава за лечение. Същата нощ вдига температура и е преместена в шокова зала.

Междувременно се установява, че има и COVID инфекция. 27 дни детето е на апаратна вентилация и лекарите успяват да овладеят донякъде ситуацията. Направен е скенер, който показва наличието на мозъчен оток. На 27 юли детето е изписано от „Пирогов“ и се прибира в Русе, където е настанено отново в болницата „Канев“.
Родителите са в шок. Подобрение няма, а битката с времето вече тече, затова те спешно търсят спасение за детето си в чужбина. Свързват се с турска клиника, която дава някаква надежда. Медиците искат преди да започне лечение, да направят всички необходими изследвания, за да се установи точното състояние на Белослава и едва тогава да се предложи план за лечение с конкретна цена.

Първоначално обаче е необходима сума е 35 000 евро, която близките на детето нямат. Започва мащабна кампания за събирането им. Създадена е фейсбук група „Живот за мъничката Бела“, а редица благотворителни инициативи помагат животът на детето да бъде спасен.
Благодарение на всички тези хора с добри сърца, малката Белослава успява да замине за лечение в Турция. Дни след това майка й написа емоционално писмо, което бе разпространено в социалните мрежи. Жената съобщава, че веднага след постъпването на Бела в клиниката е свикан мултидисциплинарен екип със специалисти и от други болници в Истанбул. За шест дни престой са направени многобройни прегледи и изследвания. Усстановява се, че освен неврологичния проблем, получен вследствие на сърдечния арест, момиченцето има и хипертрофична кардиомиопатия, изискваща на този етап медикаментозно лечение. Оказва се също, че двата бъбрека на детето са пълни с камъни, като единият камък достига 8 мм, има и проблем с щитовидната жлеза – нещо, което близките не са подозирали.
„Тук лекарите имат коренно различен подход и в никакъв случай не квалифицират Бела като безнадежден случай (все още кънтят в главата ми думите на педиатър от „Пирогов“, който с усмивка на лицето ни съобщи, че БЕЛА е в неврологична смърт и ни засили към дом за деца с увреждания...), ами точно обратното. Бела плаче с глас, мърда главичка, крачета и ръчички и лекарите тук са обнадеждени за нея.
Благодарим, че вие, мили хора, правите всичко възможно това малко дете да получи адекватно лечение и рехабилитация. Само допреди 12 май тя беше едно безкрайно жизнено и палаво дете. Вярваме, че лекарите тук ще успеят да я възстановят, но престоят ни в болницата се очертава да надвиши шест месеца“, пише майката на момиченцето.


Събират дарения на Дрифт ден

Благотворителните инициативи в помощ на Белослава продължават. На 29 август тази година в Русе е обявен Дрифт ден. Цената на входния билет е 5 лева. Събраната сума от билети, както и дарените в урните пари ще бъдат преведени по разкритата дарителска сметка.
Тези, които искат да помогнат на Белослава да живее пълноценен живот, могат да внесат пари по сметката:
Дарителска сметка :
Fibank
IBAN : BG85FINV91501317557550
BIC: FINVBGSF
Титуляр : Белослава Бисерова Бориславова
https://www.paypal.com/paypalme/BBorislawow

Подобни статии