Манастирски гювеч от Иван Звездев

Много хора си мислят, че няма нищо особено в направата на един гювеч - режеш продуктите и ги разхвърляш безразборно в тавата, включваш и вадиш готовото ястие. От рецептата, която предлага популярният кулинар Иван Звездев ще видите, че има някои тънкости. А след като обичате този гювеч, ще ви се иска да го правите отново и отново.
Манастирски гювеч
Продукти:
4 картофа
1 ч.ч. ориз - 120 г
6 с.л. олио
1 ч.ч. скълцани обелени домати - 200 г
1 дафинов лист
черен пипер - по желание
1/2 ч.л. чубрица
бялата част на един стрък праз
1 ч.л. сол
100 г маслини
2 скилидка чесън
1 ч.л. оцет
Приготвяне:
Оризът се измива много добре и се залива с 500 мл студена вода. Оставя се за 20 минути. Картофите се режат на малки кубчета, поставят се в гювеч и поливат с олио. Посоляват се и се разбъркват. Празът се нарязва на дребно и се слага при картофите заедно с отцедения ориз, домати, маслини, дафинов лист и чубрица. Залива се с 300 мл студена вода. Гювечът се затваря и се слага в студена фурна. Загрява се до 160 градуса. Печенето е 60 минути. Чесънът се счуква и смесва с оцет и 1 с.л. вода. Готовото ястие се полива с тази смес и може да се сервира студено.
Още на zvezdev.com
- Тагове:
- Иван Звездев
- гювеч