Маниакът от Лонг Айлънд

Полицията на Ню Йорк и ФБР издирват сериен убиец, който копира Джак Изкормвача. Психопатът поръчва проститутки по интернет и ги души. Частите от телата заравя в чували в пясъка или ги изхвърля в гъсти шубраци

Експерти от ФБР по серийните убийства се включиха в операцията по разкриването на маниак, който се изживява като последовател на Джак Изкормвача, с тази разлика, че не разпорва жертвите си, а ги души.

Четири женски трупа, заровени на един от плажовете в Лонг Айлънд. Нюйоркски детективи се натъкват на тях в края на 2010 г., докато издирват няколко безследно изчезнали проститутки. Скоро след ужасяващата находка става ясно, че труповете на плажа също са на представителки на най-древната професия, които са умрели от удушване.

Четири женски трупа, заровени на един от плажовете в Лонг Айлънд. Нюйоркски детективи се натъкват на тях в края на 2010 г., докато издирват няколко безследно изчезнали проститутки. Скоро след ужасяващата находка става ясно, че труповете на плажа също са на представителки на най-древната професия, които са умрели от удушване. Жертвите са набирали клиенти по интернет. В продължаващата полицейска операция са намерени  още няколко трупа. Появява се версията, че в щата върлува маниак.
24-годишната Шанън Гилбърт, работила като компаньонка, изчезва безследно през май миналата година. Тя тръгнала на среща с клиент и така и не се върнала. Преди време Шанън се обърнала към полицията с жалба, че е била нападната. Джоузеф Брюер, който я бил поръчал за няколко часа и проявил насилие спрямо нея тогава, бил повикан за разпит. Мъжът успял да убеди следователите, че този път няма нищо общо с изчезването на Шанън.
През декември разследването за изчезването на Гилбърт води детективите до пустеещ плаж в Лонг Айлънд. При огледа на плажа се натъкват наведнъж на четири полуразложени женски трупа. Но Шанън не е сред тях. Жертвите са идентифицирани: Морин Брейнърд – Барнсс, Мелиса Бартели, Меган Уотърмани и Амбър Лин Костело.
Разследването установява общ мотив за четирите убийства: девойките са между 22-27 години и ги обединява това, че са работили в сферата на секс услугите и са се „рекламирали” в Мрежата, в това число и на скандално известния сайт Craigslist, миналата година осъден за злоупотреба с информация.
Съдебните медици са категорични, че причината за смъртта и на четирите проститутки е била еднаква – те са били удушени. Освен това се изяснява, че и те като Шанън са били безследно изчезнали. Костело потънала вдън земята през септември 2010 г., а Брейнърд-Барнс – още през 2007 г. От полицията съобщават, че и четирите жени са били убити в този диапазон от време. Въз основа на предоставяните откъслечни данни от страна на полицията, журналистите веднага предполагат, че в Ню Йорк се е появил последовател на Джак Изкормвача, който убива проститутки. Следователите не искат да плашат обществеността и се ограничават до дежурните изявления, че се „работи по случая”. Въпреки това претърсването на плажовете в Лонг Айлънд продължава.
До началото на април 2011 г. оперативно-издирвателните мероприятия са без резултат. Но тогава нюйоркските полицаи, участващи в претърсването откриват още човешки останки. Жертвите отново са четири на брой. Зловещата находка е открита близо до шосето Оушън-Паркуей в окръга Съфолк, на 70 километра от Ню Йорк. Издирването продължава и на 11 април в съседния окръг Насау са намерени останки на още две жертви. Сега вече никой не се съмнява в достоверността на версията за психопата, който убива наред. Въпреки това привлечените към разследването лица настояват на своето: оперативните данни са недостатъчно, за да се каже с категоричност, че убийствата са дело на един маниак. За разлика от тях средствата за масова информация изключват друга възможност и акцентират върху това, че всички открити досега човешки останки са били в еднакви чували, тоест почеркът е един. А включването в екипите и на експерти от ФБР по серийните убийства красноречиво говори за това, че ситуацията не бива да се подценява.
 Що се отнася до останалите останки, открити в Лонг Айлънд през април, то техният произход остава под въпрос. Според някои данни, сред загиналите има малолетно дете или дори бебе. Труповете са силно разложени, а от някои са останали само кости. Предполага се, че са престояли в храсталаците и пясъка повече от година.
Така или иначе, догадките на журналистите трябва да бъдат потвърдени от експертизата на последните открити в Лонг Айлънд останки. Ако се изясни, че сред тях също има жени-проститутки, то вече няма да има съмнения за никого, че в щата действа психопат.
По думите на анонимни източници, близки до следствието, „маниакът от Лонг Айлънд”, както го наричат в медиите, може да е съпричастен също и към убийствата на четири проститутки в Атлантик Сити, щата Ню Джърси. Телата на жените на възраст от 20 до 42 години са били намерени в канавка зад местен мотел още през 2006 г., но разследването стигнало до задънена улица. Известно е, че две от четирите жертви и тогава са били удушени. Причините за смъртта на останалите не били установени, тъй като телата били престояли дълго време във водата.
Оперативните работници отбелязват, че предполагаемият маниак (ако изобщо става дума за един и същи човек) е хитър и не действа спонтанно, а внимателно планира своите убийства. „Извън всякакво съмнение е, че този тип не е глупак. Той винаги е нащрек и предугажда ходовете ни”, заявява един от членовете на оперативно-следствения екип.
Впрочем, дори и най-печените престъпници рано или късно грешат. Вероятно „Маниакът от Лонг Айлънд” също няма да направи изключение. Но това не успокоява ФБР и полицията, които са наясно, че предстои едно дълго и объркано разследване.

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  153
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  143
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  100