Маниакът убиец Зодиак разкрит след 52 години

Килърът идентифициран като Гари Франсис Пост

Снимка: Case Breakers Портрет на Зодиак с кодираните му писма

Студеното досие „Зодиак“ е разкрито след 50 г. Независим екип е идентифицирал мистериозния маниакален убиец в САЩ, гръмнаха световните медии. От своя страна полицията и ФБР заявиха, че все още разследват случая.

The Case Breakers (Разкриващите) е специален екип от 40 души. Екипът заяви, че са идентифицирали мъжа, за когото смятат, че е убиецът Зодиак, използвайки нови физически и съдебни доказателства и информация от очевидци, се казва в съобщение до медиите.

Доказателства

Групата също така е подала декларации пред съда и е осигурила снимки, правени в продължение на десетилетия от бившата тъмна стая на мъжа, за когото смятат, че е престъпникът. The Case Breakers са идентифицирали убиеца Зодиак като Гари Франсис Пост, който е починал през 2018 г. Едно изображение, открито в тъмната му стая, включва белези по челото на Пост, които съвпадат с белези от скица, направена по спомените на свидетел, видял Зодиак. Си Ен Ен се опитва да се свърже с близки на Пост, но те отказват коментар.
Смята се, че Зодиака е убил най-малко петима души в района на Калифорнийския залив само между 1968 и 1969 г.
Зодиак се подиграва открито с полицията и отправя заплахи чрез писма, изпратени до местните вестници, но изведнъж рязко прекратява комуникацията, а убийствата спират. Писмата му съдържат шифри, за които той твърди, че ще разкрият самоличността му, ако бъдат декодирани правилно.

Анаграми

Други улики включват дешифриране на писма, изпратени от Зодиака, които го разкриват като убиеца, обяснява Джен Бушолц, бивш армейски контраразузнавач, който работи по "студени" досиета. В една бележка буквите от пълното име на Пост са премахнати, за да разкрият алтернативно съобщение, казва тя за „Фок нюз“.
"Значи трябва да знаете пълното име на Гари, за да дешифрирате тези анаграми", пояснява Бушолц. "Просто не мисля, че има друг начин, по който някой би ги разбрал."
Групата също така вярва, че Пост стои и зад други неразкрити убийства и се опитва да накара полицията да сравни неговото ДНК с това, останало по жертвите. В едно писмо самият Зодиак твърди, че е убил 37 души и е свързан с няколко други неразрешени случая, но официално му приписват само петте убийства в района на залива и два опита за убийство.

Мистерия

Въпреки косвените доказателства, представени от екипа, федералните и полицейските следователи, натоварени да разрешат 52-годишната мистерия, казват пред „Сан Франциско кроникълс“, че за най-новата теория няма достатъчно доказателства. От своя страна полицейското управление на Сан Франциско (SFPD) потвърждава пред Си Ен Ен, че разследването срещу маниакалния убиец и определяне на самоличността не е затворено.
"Не можем да говорим с потенциални заподозрени, тъй като това все още е открито разследване", се казва в изявление на полицейското управление.
ФБР, което подкрепя федералните и щатските шерифи в разследването, също не призна претенциите на The Case Breakers, че са разгадали случая. "Делото по случая със Зодиак остава отворено. В момента нямаме нова информация, която да споделим", се казва в изявление на ФБР до Си Ен Ен. Екипът разследващи също твърдят, че имат доказателства, че Пост е убил жена на име Чери Джо Бейтс в Ривърсайд, Калифорния, през 1966 г. Убийството е било приписвано на Зодиак в миналото, но полицията в Ривърсайд развенчава тази теория.

Оръжия

Жена от Калифорния, която живее в съседство с Пост, заяви пред „Фокс нюз“, че смята, че именно той е убиецът Зодиак, след като вижда събраните до момента доказателства. Гуен, която отказа да назове фамилното си име, споделя, че Пост и съпругата му са я гледали като дете през 70-те и 80-те години. Той я учи как да стреля с пистолет няколко пъти седмично, но също така контролира и обижда съпругата си, подчерта Гуен.
Тя отказва да даде повече подробности, но поясни, че Пост също се превръща донякъде в баща на приятелите на сина си.
"Той е живял двоен живот", на мнение е Гуен. "Тъй като вече съм възрастна, се замислям за миналото и всичко има някакъв смисъл. По времето, когато бях тийнейджър, не събирах две и две, докато не пораснах. Порази ме, че Гари е Зодиак."
Ханс Смитс, един от разследващите, казва пред Fox News, че е прекарал 10 години, криейки свидетел, който твърди, че е избягал от престъпна банда начело с Пост. Мъжът, когото The Case Breakers нарича само Уил, казва на Смитс, че Зодиак е обикалял района на Хай Сиера в Калифорния и че е бил "превърнат в машина за убиване". Освен това Уил твърди, че е бил свидетел как Пост заравя оръжие в гората, с което е извършил убийство, разказа Смитс.
"Те носят няколко капана за мечки там, в случай че нещо се случи", казва Смитс. През тези десет години разследващият е давал финансова, логистична и емоционална подкрепа на Уил в опит да го пази. "Аз съм този, който го заведе в офиса на ФБР и го качи на влак, и го изпрати извън щата", каза Смитс.
Друга жена на име Мишел казва, че е била омъжена за сина на Пост. Тя споделя пред „Фокс нюз“, че е станала жертва на тормоз от страна на Пост, той е повредил колата й и е имало и други инциденти. "Въпреки че е мъртъв вече от три години, някои хора мистериозно все още са му верни", твърди Мишел. "Той се насочваше към млади мъже, които нямаха бащина фигура", разказва тя. "По този начин Пост нанесе много щети. Той все още има някакъв контрол... и си отиде."

Трилър

The Case Breakers е екип от повече от 40 бивши следователи, журналисти и служители на военното разузнаване. Той се е справил и с други мистерии. През 2007 г. по книгата на Робърт Грейсмит „Зодиак“ Холивуд прави едноименен трилър с режисьор Дейвид Финчър (“Паник стая“ с Джоди Фостър). Главната роля играе носителят на „Оскар“ Джейк Джилънхол, а тази на масовия убиец е поверена на трима актьори в зависимост от описанията на свидетелите за Зодиак.

Подобни статии