Манила е в голяма част наводнена заради преминаването на мощен тайфун

Бурята Ета причини проливни дъждове по западното крайбрежие на Флорида

Много квартали на филипинската столица Манила са наводнени след преминаването на тайфуна Вамко. Той е третият връхлетял страната в рамките на няколко седмици, предаде Франс прес.

Ветровете на Вамко са със скорост 155 километра в час. Бурята се изтегли от Филипините вчера вечерта, след като ги връхлетя в района на източната част на остров Лусон в сряда. Стихията продължава да напредва в Южнокитайско море.
Властите съобщават за риск от свлачища след преминаването на бурята. Освен в Манила ситуацията е усложнена и в много околни провинции. Стихията е отнела живота на най-малко един човек, а трима се водят за изчезнали.
Преди това през Филипините преминаха тайфуните Молаве и Гони, които отнеха живота на десетки хора и унищожиха десетки хиляди жилища.
В другата част на света тропическата буря Ета, която ту преминава в ураган, ту отслабва, предизвика проливни дъждове по западното крайбрежие на американския щат Флорида, насочвайки се към Мексиканския залив. Очаква се четвъртото й връхлитане на суша да е северно от гъстонаселения район на залива Тампа, предаде Асошиейтед прес. Това може да стане по-късно днес.
Сега ветровете на Ета са със скорост от 110 километра в час. Вчера в даден момент тя се беше усилила до ураган от първа степен по петстепенната скала за силата на ураганите.
Преди това Ета беше ураган от четвърта степен, когато връхлетя Карибите и Централна Америка. Тя премина през Куба, а през уикенда вилня и в горната част на архипелага Флорида Кийс.

Подобни статии