Марципан удължава мандата на Меркел с 2 г.

Съд разреши на крайнодясна партия да лепи плакати "Зелените на бесилото"

Семейната фирма на Цубер за производство на марципанени изделия в Бавария е на 40 години.

На фона на проучване, направено за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че близо 40 процента от германците още не са решили кого ще подкрепят на изборите за Бундестаг на 26 септември, производител на изделия от марципан се е заел да утеши привържениците на Ангела Меркел, която ще се оттегли след 16 години като канцлер. Той предлага специален сувенир с нейно копие от бадемовата паста, предаде Ройтерс.

"Това е сувенир за феновете, а и за тези, които не са фенове на Ангела Меркел, която се оттегля, след като е изпълнила дълга си. Затова се надяваме, че и привържениците й, и противниците й могат да го сложат в дома си" - каза Томас Цубер, мениджър на фирма за производство на марципанени изделия в Бавария. "Правим ги с трайност две години, така че хората да могат да удължат времето на Меркел с още две години", добави той през смях.

Семейната фирма на Цубер за производство на марципанени изделия е на 40 години. Част от операциите са механизирани, но се работи и на ръка.

"Г-жа Меркел е специално издание за нас", добави той. "Ще произведем към 500 бройки. Отливката е изработена на ръка. Тя се пълни с марципан."

По серията „Меркел“ работят осем души. Една партида се изготвя за два дена - етапите на производство са осем.

Изборите дори в Германия разпалват и ниски политически страсти.

Германски съд постанови, че малката крайнодясна партия "Трети път" може да продължи да разлепва предизборни плакати с лозунга "Зелените на бесилото", които властите в източен германски град наредиха да бъдат премахнати, предаде Асошиейтед прес.

Регионалният клон на "Съюз 90/Зелени" заяви, че се надява градът да обжалва съдебното решение, и добави, че призивът за избиване на хиляди членове и поддръжници на партията няма място в публичното пространство.

Административният съд постанови, че плакатите трябва да бъдат поставяни на поне 100 метра от тези на партия "Съюз 90/Зелени".

Миналата седмица градските власти в Цвикау наредиха на "Трети път" да премахне плакатите си с аргумента, че лозунгът нарушава обществения ред и човешкото достойнство.

Подобни статии