Маргрете Втора - половин век на трона

Станала кралица на 31-годишна възраст в един мъглив януарски ден, Маргрете Втора празнува днес скромно своите 50 години царуване заради пандемията, докато чака народните тържества през септември.

Творческа натура, тази отдадена на изкуството кралица, която винаги се държи с достойнство и е безупречно облечена, е преминала през този половин век безукорно и без погрешни стъпки, далеч от авантюрите на английската монархия, обединявайки народа си все повече и повече.
"Когато тя се възкачи на трона, само 45 процента от датчаните подкрепяха монархията. Те не вярваха, че монархията има своето място в съвременната демокрация", казва пред АФП журналистката Гите Редер, автор на книги за датския кралски двор.
Днес датската монархия е сред най-популярните в света и нейният монарх, чието управление е второто по продължителност в историята на страната, е истинска институция.
През 2018 г. социологическо проучване на "Воксметер" (Voxmeter) показа, че повече от три четвърти от датчаните подкрепят монархията, докато само 14,6 процента искат създаването на република.
"В основата на тази популярност е, че кралицата изобщо не е политическа фигура, тя обединява нацията, а не я разделя", коментира пред АФП историкът Ларс Ховебаке Сьоренсен.
"Тя успя да бъде кралица, която обедини датската нация, преминала през много промени: глобализацията, появата на мултикултурна държава, икономическите кризи през 70-те и 80-те години на миналия век, и отново между 2008 и 2015 г., както и пандемията от КОВИД-19", отбелязва историкът.

Първата кралица

Станала кралица на 14 януари 1972 г. след смъртта на баща си Фредерик Девети, тази майка на две деца, а сега баба на осем внуци, тогава е първата жена, възкачила се на трона на най-стария от все още съществуващите европейски кралски дворове.
Макар че Маргрете Първа царува над Дания между 1375 и 1412 г., а също и за по-кратък период над Норвегия и Швеция, тя не носи титлата кралица.
"Кралицата има силно чувство за дълг и никога не е поставяла под въпрос призванието си", отбелязва историкът Том Бук-Свенти.
В документален филм Маргрете Втора довери, че се е научила от баща си да получава любовта на своите поданици. "Трябва да я получиш. Не трябва само да им махаш с ръка", казал й Фредерик Девети.
Овдовяла от 2018 г., кралицата, наричана галено от народа си "Маргаритка", помогна за постепенното модернизиране на монархията, без да я свежда до нещо тривиално.
Дизайнерка на костюми и сценограф, тя не се колебае да отговаря на въпроси на журналисти на пресконференции и наскоро позволи да бъде интервюирана от около двайсет датчани по време на програма за честване на нейния юбилей.
Винаги с безупречен кок, появяваща се много рядко на снимки със спусната коса, кралицата обича да се разхожда с искрената си усмивка из цялата страна и всяко лято прави круиз с яхтата си "Данеборг", като прекарва летния сезон във замъка "Каис" във Франция, купен заедно с покойния й съпруг принц Хенрик, който е от френски произход.
"От ранно детство тя беше изключително любопитна към света . . . и обиколи половината земно кълбо, преди да навърши 25 години", спомня си Бук-Свенти.

Ерудиция

Нейната ерудиция и многобройните й таланти я правят пример за датчаните, които благоговейно следят телевизионните й изяви, по-специално обръщенията.
"Нейните речи винаги са изключително добри. Те винаги оставят впечатлението, че научаваш нещо", подчертава Ховебаке Сьоренсен.
Интелектуалка и полиглот, тя пробва силите си в превода, като по-специално създава през 1981 г., под псевдоним и в сътрудничество със съпруга си, датска версия на произведението на Симон дьо Бовоар "Всички мъже са смъртни".
Кралицата обаче изпъква преди всичко с рисунките и картините си. Маргрете Втора е илюстрирала много литературни произведения, като преиздадената през 2002 г. книга "Властелинът на пръстените" на Джон Р. Р. Толкин.
Нейни картини са изложени в престижни музеи и галерии в Дания и в чужбина.
Въпреки че е почти на 82-години, кралицата не смята да се оттегля. "Ще остана на трона, докато не падна от него", предупреди тази заклета пушачка.
В сeверната страна с население от 5,8 милиона души няма традиция на абдикация.
Единственият крал, който се е отказал от трона в историята на тази хилядолетна монархия, е Ерик Трети. Коронясан през 1137 г., той решава девет години по-късно да се откаже от кралската тиара и да се подстриже като монах.
Понастоящем 54 процента от датчаните смятат, че въпреки възрастта си кралицата не трябва да абдикира, макар 83 на сто да считат, че синът й, престолонаследникът Фредерик, който е на 53 години, е готов да я наследи.

Подобни статии