Мария Бакалова стана почетен гражданин на Бургас, но със скандал

Номинациите за "почетен гражданин на Бургас" на актрисата Мария Бакалова, чиято звезда изгря в Холивуд и на гимнастичката Стефани Кирякова скараха местните парламентаристи. Част от съветниците поставиха въпроса какви са точно заслугите на номинираните и кой всъщност има право да решава присъждането на почетно гражданство. Оспорващите обаче бяха неколцина и не успяха да убедят мнозинството с доводите си.

Съветникът от "Демократична България" Иво Баев заяви, че званието "почетен гражданин" било девалвирало повече от руската рубла и на практика е безсмислено. "Процедурата е абсолютно формална и предрешена. Подписката за подкрепа от граждани с изискването да са адресно регистрирани в Бургас не може да бъде проверена, което я прави излишна, а информацията в докладните не е релевантна и не е сложена да се чете и обсъжда. Нека ние да не се занимаваме повече с глупости, тъй като се вижда, че процедурите са формализирани", заяви Баев, който е известен адвокат. Той отиде и още по-далеч, като предложи съветниците да упълномощят кмета Димитър Николов и той сам да взема решения кой да бъде удостоен със званието "почетен гражданин". По-голямата част от съветниците обаче реагираха бурно и с несъгласие. Думата взе и председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова която заяви, че се срамува от дискусията, която се води. Манол Тодоров от ДБГ пък призова колегите си да не се излагат с разсъждения за това кой заслужава да бъде "почетен гражданин", при положение, че Стефани Кирякова е част от най-успешното ни поколение в художествена гимнастика. Подкрепи го съветникът Йордан Георгиев, който допълни че спортът и културата са най-големите посланици пред света, а Стефани Кирякова, която е продукт на бургаската спортна школа, се е превърнала в кумир на много деца.
Мнението на мнозинството дойде като отговор на съветника от ГЕРБ Веселин Пренеров, който е председател на Комисията по култура. "Отдавна не сме били изправени пред тази дилема по този силен начин да ни бъдат представени тези кандидатури, които прославиха Бургас в цял свят. Това, което направи Мария Бакалова, е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме малки и не можем да даваме оценки за това, което тя прави. Факт е, че тя е родена в Бургас и търси своята голяма мечта. Как щеше да постигне това, ако си беше останала в Бургас? Навсякъде тя казва в интервюта, че е от България и Бургас. В момента тя е поканена в една от най-големите агенции за таланти, сега снима в цяла Европа. В момента тя е най-добрият посланик на Бургас. Каква по-голяма реклама за Бургас - пари да давахме, това нямаше да се случи.Светът говори за Бургас чрез постиженията на номинираните Бакалова и Кирякова, каза Пренеров.

В залата се чуха и иронични предложения, според които всички бургазлии да получават по рождение почетно гражданство, за да не се стига до подобни скандали. 

След острия спор все пак съветниците гласуваха и приеха  званието да бъде присъдено на Мария Бакалова, Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова. 

Последните двама са асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, получил номинация за Оскар.

Подобни статии