Мария Кожухарова: Ще успеем заедно, само трябва да сме по-дисциплинирани

„Медицината е най-хубавата специалност. Когато някой ме пита как съм я избрала, аз не мога да отговоря, защото по-скоро тя ме избра. Дали е генетично, защото съм от семейство на лекари – не знам. Просто това е моето призвание, никога не съм си мислила да се занимавам с нещо друго“. Това каза в интервю за БГНЕС Мария Кожухарова, студент на годината на Медицинския университет – София.

Мария е 5 курс в специалност „медицина“, а отличието си получи лично от ректора на учебното заведение акад. Лъчезар Трайков. За младия медик изборът е бил лесен, защото намира това за една от най-разнообразните професии, без да се страхува от трудностите и предизвикателствата.

„В нея можеш да вършиш само научна дейност или само практическа. Има над 120 специалности. Такова разнообразие няма никъде другаде. И не на последно място, да помагаш за поддържането, спасяването и дори понякога връщането на човешкия живот – това е най-голямото богатство“, категоричен е младият медик.

За интервюто тя идва след нощна смяна, но с усмивка на лицето, която обаче се забелязва единствено в очите ѝ, защото носи маска. Не я сваля, твърдо вярвайки в ефективността на личните предпазни средства и самодисциплината, опитвайки се да предпази екипа ни, тъй като тя самата работи с COVID-пациенти.

Признава, че личните ѝ интереси са свързани с акушерството и гинекологията, а това е специалността, на която се е спряла още в края на първи курс. Ето защо е избрала да стартира професионалния си път в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София. „Там работим с по-тясно специализирани случаи с COVID-19, с родилки и гинекологични операции. За мен борбата с вируса е едно голямо предизвикателство, тъй като няма универсално лечение. Това не е вирус, при който спазваш една терапевтична схема, а пациентът веднага след това се оправя. Като прибавим и това, че доста хора търсят помощ едва тогава, когато са в напреднала пневмония, съпътстващите усложнения стават големи. Като цяло, в нашето отделение се справяме много добре. В основата стои екипната работа“, разказва Мария.

Въпреки трудностите, тя работи с огромно желание да помага и да спасява човешки животи. „Не мога да кажа, че ми е трудно или неприятно, напротив, работата е много зареждаща, но и интензивна“, споделя младият медик.


Добре разбира също така, че много нейни връстници ще предпочетат реализацията в чужбина. Признава дори, че тя също неведнъж е мислила по този въпрос. „За мен България си е най-хубавото място за реализация. Има достатъчно медицински случаи, достатъчно болници. Има прекрасни лекари, които могат да ти дадат от опита си. Разбира се, че имам колеги, които ще заминат и ще останат в чужбина. Аз обаче се чувствам прекрасно там, където съм в момента“, запазва оптимизма си Мария.

За всички е видно, не крие тя, че държавата има още много какво да направи, за да задържи младите си специалисти.

„За жалост нещата не са едно и две. Като начало – финансовата стимулация. Това дори не е стимулация, а общо взето е просто едно състояние, което трябва да се промени. Медицината, за разлика от другите специалности, се учи много дълго. Човек на 27-28 години тепърва е взел специалност. Това е възраст, в която вече всеки се замисля за семейство. С една такава заплата семейство как се гради? Много трудно… Друг важен въпрос – зачисляването за специалност. Това е въпрос, който от години се поставя на дневен ред и никога няма изясняване. Просто е етап, в който седиш, надяваш се и дори чакаш чудо да се случи, за да те вземат някъде на специализация. Малко са специалностите, в които има конкурси и зачисляване по успех“, разказва още Мария.

По време на COVID-епидемията не може да си отговори на един въпрос – защо е толкова трудно на някои хора да проявят самодисциплина и да спазват елементарни противоепидемични мерки?

„Не знам дали е някакъв личен бунт на дадения човек срещу държавата. Дали просто е едно неглижиране на мерките поради по-ниската здравословна обща култура, но това е една огромна грешка, която някои хора допускат. Ако само една идея повече се спазват мерките, заболеваемостта и смъртността ще намалеят“, категорична е тя.

Определя обаче мерките на здравните власти по време на епидемията като „хаотични“. „През март месец тази година започнахме с много строги мерки, които дадоха резултат. Времето се затопли, лятото дойде, а на всички започна да ни се купонясва. Някак си мерките тотално се неглижираха. Сега новите мерки са закъснели, но добри“, смята младият медик.

Посланието ѝ към хората е простичко и ясно – ще се справим!

„Ще се справим заедно, с общи усилия. И на медиците, и на хората. Ще успеем, просто трябва да бъдем малко по-дисциплинирани. Личното ми мнение е, че напролет нещата ще бъдат много по-добре, особено с ваксината, която в момента започва да се внася и в България“, надява се Мария, а за финал допълва отново с оптимизъм: „Смятам, че нещата отиват към по-добро“.

Подобни статии