Мария Статулова мечтала да е художничка

Голямата актриса Мария Статулова, която на 13 септември навърши 67 г., като малка е мечтала да стане художничка. Това разкри самата тя.

За детството си споделя, че е била игрива и щастлива. Семейството й си живеело по бохемски, а тя бързо усвоила техния манталитет. „Ставахме и заспивахме щастливи и усмихнати”, споделя звездата от „Авантаж”, „Дами канят”, „Адаптация”, „Да обичаш на инат”. Запалила се по рисуването покрай баща си. От малка ходела по гледки и пейзажи, за да ги рисува. „Никога не ми беше скучно и винаги ходех с ожулени колене и лакти”, казва Мария. Детството й било изпълнено с приключения, а тя самата разкри малката тайна, че въпреки родния си град все още не умее да плува. Не съжалява за нищо в живота си и за всичко си спомня с усмивка.

Статулова е дъщеря на художник и споделя, че има специално отношение към цветовете. Тя ги обожава. Много обича да рисува, боядисва, въобще да твори изкуство. Актрисата се наслаждава изключително на великденските празници, а една от любимите й рисунки е пейзаж със зелена поляна и счупени яйчени черупки покрай църква. Мария е човек на детайла. Намира щастието дори в най-малките неща. Въпреки че не става художничка, днес е сред най-обичаните български артисти не само от почитателите на киното и театъра, но и от своите колеги. Още първата година след своето завършване във ВИТИЗ печели заслужена награда, която се оказва и нейният най-голям стимул да продължи да играе. Известна е с ролите си на Румяна от “Авантаж”, Парушева от “Хълмът на боровинките”, Мария от “Пришествие” и др. Нейна е фразата “Всяка жена е едно красиво цвете, а някои имат и бодли”.

Статулова е снаха на българския писател Йордан Радичков. Тя има две деца - син и дъщеря. Мъжът й, директор на издателството на БАН Димитър Радичков, има особена фамилия. Те дълго не приемат Мария и не желаят тя да живее в наследената им къща от Йордан Радичков. Синът й обаче често посещава къщата и споделя за забравени записки от стаята на писателя. Сега цялата фамилия тръпне в очакване на премиерата на филма за Радичков „Истории за птици, хора и други чудеса“. Тя ще се състои на 1 окотмври в кино „Люмиер“ в рамките на предстоящото издание на „София филм фест“. Лентата е посветена на 90-годишнината от рождението на автора на „Ние, врабчетата“ и е дело на бившия ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев. „Въпреки лекотата, с която се чете, и усета за близост до човешките емоции за писателя Йордан Радичков всъщност се разказва трудно. За да достигнем до истината за неговите думи, в нашия филм има не само уникални природни картини, но сме заснели и най-добрите познавачи на Радичков", казва режисьорът. 

За 10 дни заснела цял филм

Едни от най-емблематичните роли в киното Мария Статулова дължи на режисьора Иван Андонов. „Иван оставаше насаме с мен и аз се отпусках - намираше ми цаката. Умееше да се държи като към дете, на което се обръща специално внимание. Той ме докарваше до божествени състояния и успяваше да ми създаде атмосфера. Снимаше подредено, бързо, за 10 дни си заснех цялата роля в Трявна. Разревах се и му казах: „Измисли ми още един снимачен ден, не мога да се разделя с вас, толкова ми беше хубаво”. Иван умееше да създава компания“, разказва актрисата. Във въпросната лента тя си партнира с незабравимия Григор Вачков. „Три дни не можех да спя преди снимките с Гришата. Той ме поглеждаше с едни пламенни очи и казваше прословутата реплика: „Не си пазиш мъжа, другарке - не го пазиш хубаво”. А аз просто мълчах и го гледах. Това е отношението, което съм си запазила и до днес. С Черкелов в „Черешова градина” на Иван Андонов беше същото вълнение“, добавя легендата. 

Изкарала шофьорския курс заради „Дами канят“

Мария Статулова е една от възпитаничките на Стефан Данаилов в любимия на поколения филм „Дами канят“. Въпреки че Ламбо я обучава как да кара кола, заради ролята актрисата предварително е изкарала курса за правоуправление. „Истинският инструктор идваше да ме взема от Сатирата. Кръстосах си краката, а той ми викаше „Какво правиш, бе”. Отговорих му „Мога да сядам както искам, важното е да си кажа добре репликите”. Той ме учеше да карам кола на кръстовището на „Кемпински” и изведнъж гледам в огледалото трамвая, пускам волана и викам с жест „Тоя какво прави”. На което инструкторът изкрещя „Нееее, ти не можеш да караш кола”. Отишъл и казал на Иван Андонов: „Тая Мария Статулова и тая Цветана Манева да не ги вземаш за филма, те не могат да карат кола”. Отиваме на снимките в Асеновград и треперя как ще карам, макар че ни дадоха такава с двойни педали. 100-200 метра имам каране. Казах на Стефан Данаилов: „Моля ти се, дръж си краката напред, защото не се знае аз къде ще отида”. Насред площада в града, гледам, сложен един камион и върху него една коруба от кола, а вътре - табуретка. Викам „К'ва е тая кола, как ще я караме”, а всъщност на табуретката трябваше да се настани операторът. Така се снимаше – уж че караме кола. Започваме снимки, а Стефан Данаилов ми прави смешки между дублите. Блокирах! 12 дубъла направихме“, спомня си актрисата.

Подобни статии