Мат Деймън брани честта на жена си в „Последният дуел“

Ожесточена битка със саби вместо съд – така се решавали въпросите ала MeToo през 14-и век, разбираме от първия трейлър на „Последният дуел“ на Ридли Скот.

Двуминутният клип ни въвежда в света, описан от Ерик Джагър в едноименния му роман, който вече се намира и по родните книжарници. В него виждаме причината, поради която се осъществява последният дуел до смърт във Франция, а именно – обвинение в изнасилване.

„Няма да мълча“, решително заявява героинята, изиграна от Джоди Комър („Убивайки Ийв“). Твърденията й са отречени от обвинения – оръженосеца, изигран от Адам Драйвър („Анет“, „Междузвездни войни“), който в крайна сметка ще отговаря с живота си за своите действия. До това се стига, след като съпругът на осквернената жена – рицарят на Мат Деймън, предизвиква противника си на дуел. А въпреки че храбрият му жест изглежда единствено в името на честта на жена му, самата тя изрича голямата жестока истина – мъжът рискува живота на своята любима, за да спаси собственото си его.

Макар сюжетът да е позициониран 700 години преди настоящата дата, историята звучи изключително актуално на фона на холивудските движения за изсветляване на порочните похотливи практики на мъжете, смятащи се за силните на деня. „Последният дуел“ впечатлява и със силен каст, който се допълва и от Бен Афлек, Желко Иванек и др. Световната премиера на филма на Скот е заложена за 15 октомври.

Подобни статии