Мат Деймън и Бен Афлек се събраха след 24 години

В историята на рицарите има и българска връзка

Мат Деймън и Бен Афлек отново се събраха 24 години след легендарния им първи филм „Добрият Уил Хънтинг“ - сега за впечатляващата рицарска история „Последният дуел“.

Тя е дело на легендарния Ридли Скот и от днес е премиерна и по родните киносалони. В този филм влиза и още една суперзвезда – Адам Драйвър, когото народът познава като Кайло Рен - внука на Дарт Вейдър от най-последната трилогия „Междузвездни войни“. Така с това звездно трио и с режисьор, който сам по себе си е мега холивудска знаменитост, „Последният дуел“ дава сериозна заявка за интереса на публиката. Скот определено се е постарал да направи наистина зашеметяваща история в неговия си стил, която можем да сравним с други негови хитове като „Гладиатор“, „Небесно царство“, „1492: Завладяването на рая“, „Изход: Богове и царе“, „Робин Худ“.

Базиран на едноименния роман на Ерик Джагър, „Последният дуел“ разказва за завърналия се от бойното поле нормандски рицар Жан дьо Каруж (Деймън), който открива, че съпругата му Маргьорит (Джоди Комър) обвинява в изнасилване оръженосеца Жак льо Гри (Драйвър). Въпреки че има съмнения, че думите на бременната Маргьорит не са истина, Дьо Каруж предизвиква на официален съдебен дуел до смърт твърдо отричащия да има каквато и да е вина Льо Гри. Предстои яростна битка, при която всеки от участниците в конфликта може да срещне своя фатален край, защото според законите на страната по онова време, ако Дьо Каруж загуби спора, съпругата му ще бъде осъдена на смърт – чрез изгаряне на клада – за фалшиво обвинение. Льо Гри е оръженосец на стария приятел на Дьо Каруж – Пиер Алансон Добрия. По това време във Франция дуелите вече са забранени. Но понеже става въпрос за едни от най-влиятелните благородници в държавата, съдът лично се председателства от френския крал Шарл VI, известен още и като Лудия. Само той може да постанови дуела и да го организира, а след това може да оповести, че всичко е станало по божията воля и само кралят може да реши дали дуелът трябва да завърши със смърт. Историята е широко известна от средновековните хроники. Влиза и не само във френското, но и в световното право.

Критиката пише за „Последният дуел“: „С несравнимия си епичен визуален стил и усет към най-дребните детайли сър Ридли Скот по впечатляващо автентичен начин пресъздава на големия екран една от най-турбулентните епохи в историята на Франция, без нито за момент да губи фокуса от личната, интимна история на тримата герои, оплетени в скандалния, фатален триъгълник и дуела, който отеква в историята. „Последният дуел“ е впечатляващо събитие, което трябва да се изживее на големия екран. Ридли Скот е известен и с друг филм на тема френски дуели. През 1977 г. той представи „Дуелистите“ с Харви Кайтел, Кийт Каръдайн и Албърт Фини. Тогава историята бе измислена и разположена из Наполеоновото време. Сега пресъздава реални събития от 1386 г., добре отразени от средновековните историци и хроники.

Иначе Скот има и друга голяма група филми, свързани с фантастиката, като „Пришълецът“, „Блейд Рънър“, „Прометей“, „Пришълецът: Заветът“ и др.

Дьо Каруж е от славните рицари на епохата си, но името му има и българска връзка. Тя е трагична. През 1396 г. той участва в битката на католическите рицари срещу Османската империя край Никопол. Загива край българския град.

Подобни статии