Математикът Антони Рангачев: Това ще бъде най-смъртоносната вълна

"При първата вълна от ноември 2020 година имахме 18 хиляди починали, това беше най-смъртносната вълна - декември имахме по 400 човека на ден, това е по официалната статистика. След това при пролетната вълна през 2021 - имахме 16 хиляди човека смъртност, с пикова смъртност от 300 човека на ден, а сега при тази вълна имаме 10 хиляди смъртност, което е по 250 човека на ден за момента". Така поясни пред БНР математикът Антони Рангачев какво показва сравнителният анализ на данните от последните три COVID вълни. Д-р Рангачев е преподавател в Университета в Чикаго и научен сътрудник в БАН - в института по "Математика и информатика ".

"Тази надвишена смъртност се дължи на претовареността на болниците, това, че хора с други заболявания не могат да постъпят в болница. Сега коефициентът на надвишена смъртност към официална смъртност е над 2, което говори за претовареност на системата.

Досега имаме 44 хиляди починали повече от обичайното за България. Обичайната смъртност е 23 хиляди души годишно.

Тази вълна сега ще надмине двете предишни вълни като комулативна обща смъртост. Тя се точи вече 10 - та седимица и не се вижда пик. Това не е добре. Така че, тези сега по 10 хиляди починали, докато се нормализира ситуацията, те могат да станат 20 хиляди. Това ще бъде най-смъртоносна вълна.

"Имаме в момента рекорден брой починали, по официални данни, на фона на по-ниските хостипитализаци в сравнение с пролетната вълна. Аз мисля, че това са дължи на това, че Делта варинтът е по-смъртоносен", изтъкна математикът.

Според Рангачев в момента трябва да се въведе локдаун. По думите му зеленият сертификат е абсолютно наложителен, но той се въведе твърде късно. За България сега в този момент това няма да доведе до намаляване на смъртността, но ефектът му ще се види по-дългосрочно: "Дори по 50 хиляди да се ваксинират на ден, мярката просто закъсня. Тази мярка трябва да има ролята на частичен локдаун", посочи математикът.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии