Матурата по професия става задължителна през учебната 2021/2022 година

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Изпитът ще бъде на 20 май 2022 г. Това предвижда проект на заповед за провеждането на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през учебната 2021/2022 година, който е публикуван за обществено обсъждане, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият задължителен ДЗИ - за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.
Пролетната ваканция за учениците от първи до 11-и клас ще е от 1 до 10 април, включително. Дванадесетокласниците ще почиват от 7 до 10 април. Коледната ваканция за всички ще е от 24 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г.
В проекта са посочени още неучебните дни в системата на предучилищното и училищното образование, както и началото и краят на втория учебен срок. По традиция учениците от първи до трети клас приключват занятията в края на май, от четвърти до шести - в средата на юни, а от седми до 11-и клас - в края на юни.
Извън 25 май, който е неучебен, но присъствен ден, за неучебни са предвидени и дните, в които ще има задължителни ДЗИ и национални външни оценявания в края на седми и на десети клас.
Изпитът от националното външно оценяване в края на четвърти клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 г., а този по математика - за 27 май 2022 г. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.
Оценяването по български език и литература и по математика в края на седми клас и в края на десети клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 г.
Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в десети клас ще са непосредствено след тях в учебни дни.
Проектите на заповедите са публикувани в сайта на МОН. Становища по тях ще се събират до 19 август 2021 г., включително.

Подобни статии