Мазните храни влияят на концентрацията

Скорошно проучване доказва, че в часовете след прием на храни с високо съдържание на наситени мазнини намалява способността на човек да се концентрира.

 Изследването, публикувано в “Американски вестник за клинично хранене”, предлага допълнителни доказателства за връзката между червата и мозъка. Службата за профилактика на здравето съветва хората да ограничат количеството на наситените мазнини от животински източници, като месо, домашни птици и млечни продукти. Дебатите за ролята на консумацията на мазнините вървят отдавна. Според статия от 2018 г.  в  Научното списание “BMJ”, която проследява връзката между мазнините и човешкото здраве, пише: “Голяма част от проучванията показват, че рискът от коронарна болест на сърцето се намалява чрез замяната на наситените мазнини с полиненаситени мазнини (включително растителни масла), но не и когато въглехидратите са заместител на хранителните съставки”.

Подобни статии