Мечешки истории

Който го е страх от мечки, да не ходи в гората... Мечка страх, мен не страх... Мечка са научва, та челяк ли не може?...Гладна мечка хоро не играе... Яде като мечка, работи като буболечка... Когато мечката не ти гази ръжта, не я закачай!...

Българският фолклор изобилства от поговорки и приказки, в които мечката и човекът си другаруват. Този благ образ рядко ни изненадва. И ако трябва да съм честна, много повече симпатизирам на него, отколкото на вироглавата и зле възпитана Маша, която си въобразява, че може да издевателства до безкрай върху Мечока. Въпреки това бих загърбила емоциите в седмица, в която групи от хора враждуват по повод случката с гъбарка в Белица. Фактът, че се разхожда безгрижно в гората с бебе на гърба изобщо не задейства майчинския ми инстинкт. Разумните майки не подлагат на риск своя и на детето си живот по този начин. А и никой не коментира, че агресивната мечка също може да е майка. И това, че едната майка е по-космата, а другата по-черна или обратното, не променя фактите. Както не е честно да се мятаме по линия на коментарите, че едната майка се грижела за прехраната си в гората. За разлика от другата, тя най-вероятно е на помощи.

„Мечешки истории“ беше любимото анимационно филмче на сина ми като малък. Гледали сме го десетки пъти. В него мечките ходят на два крака и говорят, влизат в забавни ситуации с други говорещи животни и пернати, а на финала всички се прегръщат и обичат. Вероятно, защото няма хора.

Проблемите на мечките, както знаем и от „Маша и мечокът“, настъпват, когато се появят човешките същества. Особено такива, които първо действат, после говорят. Много говорят.

Докато си чешем езиците с мечешки истории и разсъждаваме трябва ли дивите животни да бъдат отстрелвани, ако се пречкат в краката на двукраки диваци, мечката край Белица се оказа по-благоразумна. И просто се оттегли, вместо да чака разрешително за отстрел. До следващата среща с някоя майка, понесла с идиотска самоувереност дете на гърба по чукарите.

Природозащитниците имат своите аргументи. Човекозащитниците – също. Истината е, че враждата, която се разгоря в социалните мрежи, премина всякакви граници.

Не може да казваме на хората в тези райони с какво да се препитават. И не може да казваме на мечките да излизат на повод и с намордник, ако искат да се разходят. Най-лесното разрешение е да изтребим всички животни, за да не се съобразяваме с тях. На следващ етап обаче по същата логика трябва да започнем да се отстрелваме едни други. За да не се налага да се съобразяваме с нищо и никой.

Подобни статии

 • Кажи си желанията, селянино!

  Кажи си желанията, селянино!

  И да си златна рибка хич не си е работа. Неблагодарници дебнат отвсякъде...

  Не мога да ти разбера въжделенията, Шаране! По-скъп си от свинската мръвка, която вече е дефицит. През декември те тъпчат с орехи, поливат те с руйно вино. И отгоре на всичко имаш претенции към мен и посестримите ми – желания да ти изпълняваме. Още малко – и мусака ще поискаш да ти забъркаме. Не ни стигат всички селяндури с изчанчените им желания, ами и ти. Честно, не го очаквах!

  559
 • Честната изповед на едно куче, което смени домашния уют с улицата

  Честната изповед на едно куче, което смени домашния уют с улицата

  От Пловдив и околните села започнали да изхвърлят домашните си любимци. Най-вероятната причина за изоставянето им е страхът на местните от заразяване с COVID-19. Тази новина ме заинтригува, сръбнах си кафе и продължих да чета. Мъж от с. Бенковски видял, че неизвестен гражданин изхвърля породиста котка. А няколко дни по-рано свидетелят забелязал и „прясно изхвърлена немска овчарка“. Това съвсем възбуди репортерския ми интерес! Грабнах маската за лице и дезинфектанта, и хукнах да правя журналистическо разследване.

  424
 • Тайният дневник на никулденския шаран

  Тайният дневник на никулденския шаран

  Аз съм никулденският шаран. Баща ми беше шаран, дядо ми – и той. В нашата рода сме потомствени шарани. Ние, рибите, по принцип си мълчим, но ето че идва сетният ми час и не мога повече да мълча. Пиша ви последното си писмо.

  490