Мецосопраното Роуз Нагар - Трембли ще пее в "Кармен" на Софийската опера

Мецосопраното Роуз Нагар - Трембли ще пее в "Кармен" на Софийската опера. Събитието е на 10 октомври, съобщават от операта.

"Това беше глас, който ни кара да станем на крака и да му обърнем внимание. Неговият тъмен и звучен контраалтов тембър е много експресивен, но с Лист тя показа, че притежава и автентични свободни/ненасилени високи тонове. Определено си заслужава да я видиш", пише за нея Джон Джилкс в "Операремблингс".

Певицата е родена в Монреал, Канада, в мултикултурно семейство. Нейната майка е от Египет, баба й по бащина линия е французойка, а баща й се е преместил от Германия в Съединените щати, преди да се установи в Квебек.

"Непрекъснато повтаряща се тема, както от страна на майка ми, така и на баща ми, е идеята за скитане. Винаги съм обичала да пътувам и мисля, че решението ми да стана оперна певица се съгласува с това", коментира Роуз. Неслучайно, слушайки арабски и немски, докато расте, тя развива любов и интерес към изучаването на езици.

Започва вокалното си обучение на 12-годишна възраст в подготвителното музикално училище към Квебекския университет в Монреал. Учи актьорско майсторство и танци от ранна възраст, изпълнявайки роли като Метела в "Парижки живот", Купидон в "Орфей в ада" от Офенбах и Керубино в "Сватбата на Фигаро" от Моцарт.

След дипломирането си по музика - в колежа "Сен-Лоран Сегеп" в Монреал, постъпва в музикалната школа "Шулих" към университета "Макгил" в Монреал, където придобива бакалавърска степен.

Любознателна, творчески настроена и чувствителна артистка, Роуз завършва третата година на лирическото ателие към Монреалската опера. Тя оценява своите преживявания в него по следния начин: "Дойдох тук, за да получа печат за одобрение от висша оперна институция, а намерих семейство, много съпричастност, някои трудни въпроси, времето да намеря отговори, и най-вече творческа еманципация".

През 2017 г. казва: "За мен напредъкът в кариерата беше свързан с това да се харесам на правилния човек, който на свой ред да отваря врати пред мен". Но тя бързо се оказва между оценки и съвети от много източници: "Една седмица получаваш обратна връзка, а следващата става нещо съвършено различно. Чувствах се дърпана във всички посоки. Тъй като съм любознателна, ако някой каже "Отиваме натам", аз съм вътре с двата крака! Поради тези перспективи, приключвайки първата си година, загубих всякаква представа къде е моят център".

През този турбулентен период Роуз има щастието да се запознае с Пиер Вашон, автор на педагогически и обществени проекти в Монреалската опера. "Първоначалната ми опитност с тези проекти беше да пея за деца. При детска публика човек се връща към най-същественото. Децата откликват на искреността и знаят дали пееш с истинския си глас или пък той е изфабрикуван. Това беше един пръв момент на "Хей, знаеш ли коя си?", защото това изобщо не е толкова ясно за тези деца, така че не може да бъде чак толкова ясно и за теб", разказва мецосопраното.

В края на първата година, Пиер Вашон й предлага безпрецедентната възможност да изследва педагогиката. Той й поверява отговорността да води курс по писане на опера за млади хора, борещи се с психически здравословни проблеми.

Роуз Нагар-Трембли прави своя дебют с Монреалската опера в ролите на Тисбе в "Пепеляшка" от Росини и Зора в "Сватба" от Ана Соколович. През 2018-2019 г. играе Джована в "Риголето" от Верди и Гертруд Щайн в "Двадесет и седем" от Гордън. През 2019-2020 г. списъкът на Роуз включва ролята на Анита в концертна версия на "Уестсайдска история", концерти на музикални фестивали, както и Дидона в "Дидона и Еней" от Пърсел и Дукеса де ла Волта в "Дъщерята на барабанчика" от Офенбах. Тя помага на композиторката Матилд Коте и на либретиста Айви да създадат ролята на Габриел в "Нощта е моята жена". Пяла е също така ролята на "Кармен" в едноименната опера на Бизе през 2017 г. Прилага творческите си способности и голяма любов към езиците в разнообразни художествени дейности, включващи писането на либрета, шоута за деца и композирането на оригинални песни.

Подобни статии