Медиците в Гърция и Унгария със задължителна ваксинация

Снимка: Катимерини Медици в гръцка болница

Гръцкият парламент прие законодателни промени, с които въвежда задължение на заетите в здравеопазването и в социалните грижи да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, съобщи АНА-МПА.

Беше прието и изискване работещите да представят на работодателя си сертификат за ваксинация и/или удостоверение за преболедуване от COVID-19. За промените гласуваха депутатите от управляващата Нова демокрация и от опозиционното Движение за промяна. До 1 септември трябва да се ваксинират медици, парамедици, медицински сестри, административни служители, както и всички работещи в звено Бърза помощ, изтъкна БНР. Неваксинираните ще излизат принудително в неплатен отпуск до края на епидемията.

Междувременно унгарското правителство реши да направи задължителна ваксинацията срещу COVID-19 за медиците в страната, обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. „Вече има определени ваксини, които са задължителни за хората, работещи в здравния сектор, към тях добавяме и тази срещу коронавирус”, каза Орбан пред общественото радио.

Подобни статии