Медиците в Гърция и Унгария със задължителна ваксинация

Снимка: Катимерини Медици в гръцка болница

Гръцкият парламент прие законодателни промени, с които въвежда задължение на заетите в здравеопазването и в социалните грижи да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, съобщи АНА-МПА.

Беше прието и изискване работещите да представят на работодателя си сертификат за ваксинация и/или удостоверение за преболедуване от COVID-19. За промените гласуваха депутатите от управляващата Нова демокрация и от опозиционното Движение за промяна. До 1 септември трябва да се ваксинират медици, парамедици, медицински сестри, административни служители, както и всички работещи в звено Бърза помощ, изтъкна БНР. Неваксинираните ще излизат принудително в неплатен отпуск до края на епидемията.

Междувременно унгарското правителство реши да направи задължителна ваксинацията срещу COVID-19 за медиците в страната, обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. „Вече има определени ваксини, които са задължителни за хората, работещи в здравния сектор, към тях добавяме и тази срещу коронавирус”, каза Орбан пред общественото радио.

Подобни статии

 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  76
 • Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да се кандидатира за президент на Сърбия на предстоящите избори, тъй като смята, че това би застрашило възможността от победа на актуалния президент Александър Вучич в първия кръг от изборите, съобщи агенция Бета.

  77
 • Президентът на Словения Борут Пахор обяви, че ще насрочи парламентарните избори за 24 април

  Президентът на Словения Борут Пахор обяви, че ще насрочи парламентарните избори за 24 април

  Президентът на Словения Борут Пахор официално е информирал Националната избирателна комисия (ДВК), че ще подпише президентски указ на 9 февруари, определяйки 24 април за дата на парламентарни избори в страната, съобщи агенция СТА.

  65