Медийният фокус върху COVID-19

Френският президент Еманюел Макрон се притеснява от черния сценарий за втора вълна на пандемията, пише френският в. "Фигаро". Британските медии пък се притесняват как пропуските заради социалната изолация ще се отразят на учениците, които изгубиха ценно време за обучението си. Американските медии се занимават с "китайския принос" да се стигне до днешната ситуация.

Франция облекчава постепенно ограничителните мерки под зоркото наблюдение на Макрон. Президентът има едно основно опасение: че епидемията може да се върне след два месеца карантина, които нанесоха тежък удар на страната. "Евентуална втора вълна би била ужасяваща, би пречупила духа на французите и би спряла подновяването на работата на икономиката", признават приближени на държавния глава пред френски медии.

Все още не е ясно какъв е ефектът от падането на ограниченията, които ще бъдат отменени изцяло едва след две седмици. В този момент може да се появят нови огнища на зараза и правителството ще може да оцени развитието на епидемиологичната ситуация, подчертават френските журналисти в анализите си.

Децата трябва да се върнат в класните стаи, в противен случай цяло поколение ще понесе последствията, предупреждава британският в. "Телеграф", който отбелязва, че бъдещите перспективи на британските младежи са сред най-притеснителните странични ефекти от тази пандемия.

По-възрастните членове на обществото са изправени пред заплаха за здравето си, но те са пълнолетни хора, които могат да се адаптират и може би имат по-малко за губене от стриктните ограничения, принуждаващи хората да си стоят по домовете. Учениците обаче вече пропуснаха един срок, през който трябваше да възприемат жизненоважни знания. Въпреки героичните усилия за развитие на дистанционното обучение, интернет не може да замени класните стаи. Изправени сме пред риска да накараме цяло поколение да плаща постоянно цената.

Отражението на ограниченията върху младите хора не засяга само образованието. Пандемията ги лиши от възможността да общуват с връстниците си, освен чрез социалните медии, както и от възможност да спортуват. Много предприятия отмениха програмите си за набиране на нови служители или ги отложиха за догодина, отбелязва британското издание.

Светът започва да осъзнава истинския характер на Китайската комунистическа партия, пише в. "Вашингтон пост". Тежките грешки на китайското правителство в борбата с коронавирусната пандемия променят отношението към страната сред правителствата и страните по света. Въпросът е дали САЩ ще успеят да се възползват от този момент, за да работят със съюзниците и партньорите си, помагайки им да променят връзките си с Пекин. Вашингтон трябва да направи това както за тяхна, така и за собствена защита, подчертава американското издание.

Въпреки водената по цял свят пропаганда на Китайската комунистическа партия, отношението към китайското правителство се влошава по цял свят, докато хората разбират как зле насочената му политика е влошила страданията им. Всички са шокирани от първоначалното прикриване на появата на болестта от страна на Пекин, продължаващият и в момента отказ на китайските власти да споделят важна научна информация, използването на помощи и икономически натиск, за да наградят политическата лоялност или да накажат критиците си. Но комунистическият режим ще направи всичко, за да защити своите интереси, независимо от вредите за общественото здравеопазване. Китай заплаши дори да спре даренията на медицински материали за страните, които се осмелят да задълбочат връзките си с Тайван.

Най-голяма промяна в отношението към Китай показва Великобритания, най-близкият съюзник на САЩ. През януари правителството на Борис Джонсън реши да позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуавей да участва в изграждането на британската телекомуникационна инфраструктура от ново поколение. Според депутата от консервативната партия Тобаяс Елууд, председател на парламентарната комисия по отбраната, в момента това решение се преразглежда, както и цялостният подход на Лондон към Пекин. Причината е в поведението на Китай по време на коронавирусната криза.

"Трябва да променим отношенията си с Китай. Те не показват интерес към това да поемат отговорностите на една суперсила", заявява Елууд.

Заблудата, до която прибягна китайското правителство за коронавирусната криза, предизвиква нови опасения за евентуална дейност по разработване на биологични оръжия, включваща вируси, насочени срещу определени етнически групи, пише в. "Вашингтон таймс", като се позовава на бивши и действащи представители на САЩ. Според пожелал анонимност високопоставен член на администрацията на президента Доналд Тръмп, Китай има секретна програма, включваща разработването на биологични оръжия, способни да нападат конкретни етнически групи. Възможно е да се провеждат и биологични експерименти върху етнически малцинства, предупреждава източникът, като се позовава на експерти, запознати с китайските програми. Тази информация се съдържа в доклади на разузнаването, които може в бъдеще да бъдат разсекретени и публикувани.

Китайската реакция на появата на Ковид-19 засили опасенията за тайната му работа по разработване на биологични оръжия. Пекин скри данни колко е заразна болестта и се забави с предупреждението към световната общност, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Подобни статии