Мейнстриймът яхна скандала с Полфрийман и поиска оставката на Цацаров

Минути след обявяването на позорното решение на ВКС, с което убиецът на студента Андрей Монов Джок Полфрийман остава окончателно на свобода, мейнстриймът на подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев яхна очаквано скандала. Тон както винаги зададоха основните рупори на машината за манипулации на тартора на кръга „Капитал“ - „Дневник“ и „Медиапул“, а Полфрийман лично им влезе в хора. За да върне услугата за освобождаването си, уредено от съдиите на задкулисието в Темида и НПО-ата от обкръжението на кръга „Капитал“ начело с Българския хелзинкски комитет.

Малко след обявяването на решението на ВКС, осъденият за убийство австралиец пусна пост във Фейсбук, че иска оставката на Сотир Цацаров, като го обвини в „злоупотреба със служебно положение“. Абсурдното в случая е, че Цацаров настоя за възобновяване на делото срещу Полфрийман през есента на миналата година в качеството си на тогавашен главен прокурор. Австралиецът обаче иска той да се оттегли от настоящия си пост начело на КПКОНПИ, като призивът му веднага беше разпространен от „Дневник“ и „Медиапул“, а в последствие и от останалите издания в мейнстрийма на разградския бос.

И за външен наблюдател е ясно, че искането на Полфрийман е необосновано и не почива на каквито и да било аргументи, но пък обслужва именно подсъдимите олигарси у нас начело със самия Прокопиев. Причината е прозаична – скандалът с ВКС идва буквално седмица, след като КПКОНПИ внесе втори иск за конфискация на незаконно придобито имущество за близо половин милион на подсъдимия олигарх и съпругата му Галя Прокопиева. Искът беше изкаран от мейнстрийма на олигархията като посегателство върху свободата на словото, а в атаката си срещу законността у нас Прокопиев прибегна за пореден път и до услугите на френското НПО „Репортери без граници“, което засипа „Туитър“ с постове в защита на разградския бос, пълни с лъжи. В отговор последва писмо от Цацаров до президента на „Репортери без граници“ Пиер Аски, в което председателят на КПКОНПИ разобличи като спекулации твърденията на Прокопиев и медиите му, подчерта, че няма запорирани активи на издателската му група „Икономедиа“ и припомни, че подсъдимият бос има право на защита, но не и да спекулира, че се извършва посегателство над свободата на словото.

На този фон начинът, по който "Медиапул", "Дневник" и останалите болтчета и гайки от машината за манипулации на задкулисието, интерпретираха случилото се с Полфрийман всъщност е напълно логичен и показва с пълна сила механизма, по който действа мейнстриймът на олигарсите. Удобен за тях говорител - в случая осъденият за убийство и предсрочно пуснат на свобода шест години и половина по-рано Джок Полфрийман подава топката, а изданията, свързани с подсъдимите и обвиняеми босове я поемат, забивайки удар във вратата на законността.

Любопитното е, че точно насред развитието на скандала беше официализирана и връзката между мейнстрийма и поредната кабеларка, присъединяваща се към редиците на задкулисието - TV1. "Медиапул" обяви, че ще излъчва на живо предаването "Алтернатива" в три от дните в седмицата, като така направи напълно публична най-новата придобивка към мейнстрийма, за която вече "Телеграф медиа" алармира.

Подобни статии