Мексиканските власти взеха на мушка експрезиденти

Снимка: s1.eestatic.com

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор реши, че вече не бива да протака нещата с предизборната си идея - да разследва закононарушенията на своите предшественици. Затова предложи референдум по въпроса в страната и го нарече в чисто популистки стил "консултация с народа". Така обикновените граждани ще трябва да решат дали да се търси отговорност (наказателна) от предишните лидери на страната. И какви ще са последиците - и за тях самите, и за политическата стабилност на мексиканската държава.

Ще отбележим, че Обрадор е първият мексикански президент, който не е замесен в никакви скандали, корупционни схеми, нецелево изразходване на държавни средства и други противоправни действия, с каквито се прочуха предходните държавни глави. Предишният - Енрике Пеня Нието, бе най-активен във "вземането" на средства от хазната. В предизборната си кампания Обрадор обеща, че ако спечели, непременно ще даде зелена светлина да се разследват огромните финансови злоупотреби на президента, източвал държавния бюджет и за лични нужди, и за издръжка на последната си съпруга (бивша телевизионна водеща, която се разведе с Пеня Нието веднага щом той напусна висшия пост).

Дошъл на власт обаче, Обрадор разбра, че ще е крайно трудно да започне подобно разследване. Против се обявиха фактически всички от днешната управляваща върхушка - от самите експрезиденти (в момента петима) до редица парламентаристи, армейски и полицейски генерали, влиятелни бизнесмени. Те до един бяха наясно, че поровят ли властите около някой бивш президент, това ще постави под удар цялата верига негови най-доверени лица: роднини, близки, прислуга, допуснати до държавната трапеза бизнесмени с късмет и техните семейства.

Естествено всички експрезиденти тутакси осъдиха идеята и заявиха в един глас, че не са вземали нищо от хазната, не са вършили нищо противоправно и виждат в подобни разследвания само уреждане на политически сметки. Обрадор получаваше и лични заплахи с открити намеци, че инициаторът на разследванията може просто да не доживее, докато приключат.

И ето че президентът на Мексико решава да избере най-простия, но и най-ефикасния път. Той фактически се обръща директно към народа с молба било да подкрепи инициативата, било да я отхвърли. Никакви гласувания в парламента, никакви консултации с ръководствата на политическите партии, никакви срещи и дискусии с предшествениците му. С други думи, както реши народът на предстоящата "консултация" - така ще стане.

По този начин Обрадор частично отказва да носи отговорност за развитието на събитията. Защото, ако народът реши да има разследвания, как може президентът, избран от същия народ, да се възпротиви? Повече от другите ще си изпати Пеня Нието - един негов президентски самолет все не може още да си намери купувач на урежданите неведнъж търгове. Цената с всички екстри в салона е 120 милиона долара; незнайно защо обаче не желаят да го купят нито местните богати бизнесмени, нито арабските шейхове.

Показателно е, че всичките петима бивши президенти, нарочени за разследване, са обвинени само в едно: безсрамна и поголовна корупция. Да не забравяме, че Латинска Америка бездруго по принцип е сред най-корумпираните региони в света. А пък корупцията в Мексико, и то във висшите властови ешелони, си е най-банално явление. Неслучайно в страната лидерът е ограничен само с един президентски мандат - шест години. Никакви пренаписвания на конституцията, никакво нулиране, никакво удължаване на пълномощията под никакъв предлог. Защо ли?

Така са се стекли нещата в местния политически живот, че веднага щом президентът встъпи в длъжност, не само че се сменя цялата политическа върхушка, но се измитат на улицата и всички служители от предходната администрация чак до последния шофьор. И през въпросните шест години (друг мандат няма да има и с това е наясно всеки чиновник от президентския "отбор") се налага човек "да поработи" така, че да му стигне за цял живот - и за него самия, и за близките, и за далечните му роднини барабар с техните приятели и познати.

Дори при това положение - с един-единствен шестгодишен мандат - корупцията буквално разяжда Мексико. А я си представете как би изглеждала страната, ако президентите стояха по няколко мандата, готвейки за същия пост синове и дъщери? Точно затова на практика всеки бивш президент на Мексико може със сигурност да бъде обвинен и в корупция, и в нецелево използване на държавни средства, и в много още грехове.

Ето обаче един забележителен момент. Дали ще има такъв референдум, скоро ще се разбере, защото Обрадор има цял куп противници тъкмо сред онези, които гарантирано са застрашени от разследване (не само всичките експрезиденти, но и хората от екипите им и най-близката рода).

Но бившите лидери на страната може да бъдат разследвани не само за незаконно обогатяване, а и за други престъпления. Например за държавна измяна, прехвърляне на част от територията на други държави, източване на бюджетни средства по указание на президента към чуждестранни банки. Защото ако в Мексико започнат подобни процеси - за пръв път в историята на Латинска Америка, това ще е сигнал и за много други страни, чиито народи кажи-речи всеки ден срещат абсолютно същите проблеми в горните ешелони на властта.

Подобни статии