Мери Кокарешкова издъхна на 87

Мария Кокарешкова

Легендарната народна певица Мери Кокарешкова е издъхнала на 87 г., съобщиха от семейството й.

Дълги години тя бе част от хора на БНР, който по-късно стана известен като „Мистерията на българските гласове“, със записи на обичани песни, свързва името си и с предаването „Къдрава антена“, което през 60-те години на миналия век превръща радиоизлъчването в спектакъл с публика.

Мария Кокарешкова е родена на 7 януари 1934 г. в Белица. Певицата и актриса е сестра на известния композитор Александър Кокарешков, основател на световноизвестния ансамбъл "Пирин". Баща им Георги е бил признат изпълнител на градски песни.

Творческия си псевдоним Мери е получила, когато пристига в София през 1952 г., след като завършва гимназията в Разлог. Учила е музика при проф. Мара Цибулка, завършила е българска филология. Много пъти е била лауреат на фестивала за градски песни в Петрич. Работила е най-много с Пенчо Пенчев, Георги Парцалев, Леа Иванова и други. “Един по един си отиват тези, които можеха да пеят и пазеха автентиката на песните… И настъпват смело такива, дето НЕ могат, ама ги лансират и пеят, като развалят песните. Вече могат да бъдат съвсем спокойни – няма кой да ги критикува… Мери Кокарешкова си е заминала… Певица и актриса… Човек с изключително чувство за справедливост и критик към всичко фалшиво в музиката и Живота. Поклон пред паметта й”, пишат в социалните мрежи нейни почитателки.

Поклонението ще бъде в четвъртък, 22 юли, на Централните софийски гробища.

Подобни статии