Меркел призова Европа да вземе мерки за собствената си сигурност

Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че Европа трябва да определи по ясно собствените си интереси в областта на сигурността след изтеглянето на САЩ от Афганистан, информира ДПА.

"Америка вече не е безусловно готова да поеме водеща роля навсякъде по света", каза Меркел по време на дискусия с представители на Израелския институт за изследвания на националната сигурност в Йерусалим.

Меркел, която ще напусне поста си, когато се сформира нова германска коалиция след парламентарните избори миналия месец, е на прощално посещение в Израел.

Тя пристигна в страната вчера и проведе среща с премиера Нафтали Бенет, където подчерта отговорността на бъдещите германски правителства за сигурността на Израел и решителна борба срещу антисемитизма.

Говорейки преди заминаването си днес, Меркел подчерта "общите интереси за сигурност", споделяни от Европа и Израел.

Относно усилията за ограничаване на ядрената програма на Иран, Меркел каза, че преговорите в момента са "в критична" фаза. Тя каза, че разработването на ядрени оръжия от Техеран трябва да бъде предотвратено на всяка цена, но призна, че има различия в мненията относно правилния път напред.

Меркел каза също, че съжалява, че въпросът за палестинците напоследък все повече "изчезва от настоящия дневен ред" и че "правата на палестинците не трябва да се губят от поглед".

Ръководителят на INSS професор Мануел Трайтенберг заяви, че Израел е "изпълнен с уважение и дори възхищение" към Меркел поради явната й подкрепа за еврейската държава. Той я помоли да продължи да посвещава част от времето си на Израел и проблемите му след края на мандата й, "за да ни помогне да си помогнем сами".

Подобни статии