Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

Снимка: ЕПА/БГНЕС Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че приема спокойно идеята да предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц и ще може "да спи спокойно", ако центристкият политик, спечелил изборите миналия месец, стане канцлер, предаде Франс прес.

"Ще има политически различия, това се подразбира", обясни канцлерката в интервю за в. "Зюддойче цайтунг". "Но мога да спя спокойно", добави тя.

Очаква се Ангела Меркел да напусне поста преди края на годината, след 16 години начело на Германия, ако преговори доведат до създаването на коалиция между "Зелените", Гермаската социалдемократическа партия и свободните демократи. Трите партии искат да приключат дискусиите си до края на следващия месец и Олаф Шолц да стане канцлер в началото на декември.

Канцлерката заяви, че не очаква радикални промени в бюджетната политика, ако предаде властта на сегашния си финансов министър. "Никога не съм имала впечатлението, че Шолц харчи с лека ръка", подчерта тя. Меркел отбеляза, че наследникът й ще застане начело на страна, където "политическият климат е станал по-груб".

"Когато станах канцлерка, смартфоните не съществуваха. Фейсбук беше на една година, Туитър беше изобретен само година по-късно. Живеем в напълно променен медиен свят и това допринася" за промените, отбеляза тя пред вестника.

Меркел, известна със способностите си да води диалог и да постига компромиси, заяви, че вижда "все повече проблеми в постигането на компромиси, които са необходими за демокрацията".

Канцлерката добави, че призовава жените да участват в политическия живот. Все още недостатъчен брой от тях проявяват интерес към политиката, което "не отговаря на нашето време", отбеляза Меркел.

Подобни статии