Ми-5 осуетили 31 терористични заговора в последните години

Директорът на британското контраразузнаване Кен Макалъм заяви, че за последните 4 години във Великобритания са били разкрити и осуетени 31 подготвяни терористични заговора в напреднала фаза. Той допълни, че падането на Афганистан в ръцете на талибаните вероятно ще насърчи терористите на британска почва. 

В интервю за Би Би Си шефът на Ми-5 заяви, че зад повечето от подготвяните терористични нападения стоят ислямски екстремисти, но се увеличава броят и на тези, планирани от десни екстремисти. 

"Заплахата от тероризъм няма да се промени за едно денонощие, но екстремистите могат да бъдат морално насърчени от събитията в Афганистан", заяви Кен Макалъм.

В навечерието на 20-тата годишнина от атаките от 11 септември Макалъм отбеляза, че е вероятно да има терористични нападения във Великобритания, докато е начело на контраразузнаването. Той подчерта, че оглавяваната от него служба работи неуморно това да не се случи и допълни, че от Ми-5 са спасили живота на хиляди хора през последните 2 десетилетия. 

Шефът на контраразузнаването отбеляза, че докато британското правителство ще съди за талибаните по техните действия, британските служби за сигурност ще изготвят планове за посрещане на всички потеницални рискове от ситуацията в Афганистан.

Подобни статии