Мицкоски: Нямаме право да се сърдим на България, те просто защитават интересите си

Нямаме право да се сърдим на България, защото е естествено да защитават интересите си. Това, което наистина боли е, че нашата Македония е ръководена от хора, които са готови да приемат всичко, да се пазарят с всичко. В българо-македонските преговори не става въпрос за липса на разбиране от двете страни, а за липса на мъдрост от страна на македонското правителство, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде БГНЕС.

Мицкоски добави, че ВМРО-ДПМНЕ винаги ще има отношение на уважение и приятелство, и винаги ще протяга приятелска ръка към България, но с пълното право да защитава важните за Македония интереси.

Подобен натиск върху членовете на Историческата комисия от македонското държавно ръководство води до раздори и лоши отношения. Когато премиерът дава тези обещания на София, той не се ръководи от необходимостта да защити държавните интереси, а от необходимостта да си осигури още известно време на поста. Ето защо той използва измами срещу България, но най -важното е, че тези измами рефлектират срещу собствения му народ. Той е човек, който е източник на множество проблеми. В този смисъл ще му припомня резолюцията на ВМРО, която той също прие в македонския парламент това лято. Подобни червени линии задължават отношението му към този спор, който изобщо не е съществувал преди 5 години. Той трябва да знае, че от наша страна, като ВМРО-ДПМНЕ, винаги ще намери подкрепа за отстояването на нашите позиции за защита на държавни и национални интереси, но също така е по-важно да заменим измамите с единството, към което призовавам. Ние като ВМРО-ДПМНЕ ще имаме честно отношение на уважение и приятелство и винаги приятелска ръка към съседите, но с пълно право да защитаваме важните за Македония интереси, подчерта още той.

Мицкоски каза, че отношенията със съседите ще се основават на взаимно уважение и толерантност, а не както прави Зоран Заев, който използва измами и трикове, обещавайки им всичко.

Мицкоски увери, че ще направи всичко възможно отношенията на РСМ с България да се основават на "ценностите на взаимното уважение и толерантност", като ще ги надгражда. България пък винаги трябва да гледа на нас като искрен приятел. Няма да се опитваме да ги въвличаме в някакви безпринципни отношения и да използваме измами и трикове, като им обещаваме всичко, както прави премиерът Зоран Заев. От нас България може да очаква искрен приятел и съсед, с когото ще работим за светло ново общо бъдеще в региона, категоричен бе Мицкоски.

Подобни статии

 • КОВИД на Балканите - седмична справка

  КОВИД на Балканите - седмична справка

  Балканските държави, където поредната вълна от ковид пандемията все още бушува, ваксинационното покритие остава сравнително ниско, а заплахата от новия вариант Омикрон все повече приближава, прилагат различни мерки да противодействат на влошаването на епидемиологичната обстановка. Някои страни, сред които Гърция и Турция, въведоха ограничения, за да предотвратят разпространението на новия вариант, като забраниха или ограничиха полетите от южноафрикански държави. Следва справка на БТА за новостите през седмицата на Балканския полуостров, свързани с пандемията:

  67
 • Албанският премиер Еди Рама скръцна със зъби на чиновниците: Ваксинирайте се!

  Албанският премиер Еди Рама скръцна със зъби на чиновниците: Ваксинирайте се!

  Албанският премиер Еди Рама си постави трета доза ваксина против КОВИД-19 и призова всички служители в държавната администрация да се ваксинират, защото "ще дойде денят, когато няма да ходят на работа", предаде агенция МИА.

  95