Мигът на истината приближава

Рано или късно щяхме да стигнем до мига на истината. Представете си финалната сцена на великия спагети уестърн на Серджо Леоне „Имало едно време на Запад“.

В нея добрият герой в лицето на Чарлс Бронсън разкри истината на лошия в лицето на Хенри Фонда, след което заслужено го застреля. А сега представете си част на истината пред вас. Вие водите сложен живот, който се изразява в непрекъснато дебнене с монополистите и техните сметки и фактури. Те от своя страна също ви дебнат и номерът е в измамното усещане кой кого ще застреля. Измамно е, защото монополистът в крайна сметка винаги ви застрелва, в преносния смисъл за щастие. То се изразява в осъждане, ЧСИ-та и прочее прелести, които никой не пожелава дори и на враговете си.

Но ето сега и вие влизате във финалната сцена на вашия житейски уестърн. Моментът, в който ще сте проснати на земята, а над вас ще е надвесен вашият вечен враг със сметките. И този момент няма да е някъде другаде, а в банката. Тя може да ви откаже кредит при неплатена сметка. Поне такива са намеренията. В Централния кредитен регистър това не се вижда и кредит се отказва по други причини. Сега обаче неплатената сметка за ток, вода и парно може да пресече полета на мечтите ви за бъдещето, подсигурени с определена сума от банката.

Погледнато без емоции, и животът ни е един вид кредит. Отпуснат за известен период от време, който връщаме на равни вноски чрез страстите, желанията, надеждите, мечтите, огорченията и разочарованията си. Понякога изпадаме в такива ситуации, че този тъй наречен кредит живот го плащаме още приживе, дори и с лихвите. За Страшния съд няма да говорим.

Без съмнение – всеки иска да бъде богат, да изглежда добре и да се представя достойно. Сега обаче моментът на истината настъпи. Представете си радостта в „Топлофикация“ например при едно такова решение. Дружеството ще е възмездено два пъти. Един път, че така и така ще си прибере парите, и втори път, че ви наказват и в намеренията за живота ви. Защото кредитът все пак е някаква инвестиция във вас, близките ви и мечтите ви. Е, сега ще пиете една студена вода и ще гледате замислено през прозореца.

Изобщо рядко коварни са тези планове, защото може да „изгорите“ в банката и заради нелоялния ви работодател. Кредитните инспектори ще проверяват дали са внасяни редовно осигуровките. Ако не ги е внасял, значи и други лоши работи може да направи. Например, като не ви плаща редовно заплатата. Значи, от една страна, сте попаднали на работодател калтак, който ви цака с парите и осигуровките, а, от друга страна, сте наказани и от банката. Обективно погледнато, това последното може и да не е лоша идея. За да стане това обаче, трябва да се намери ефективен механизъм, след като истината лъсне и нелоялният работодател понесе последствията. В противен случай дървото го отнасяте вие, дето искате кредит, а в добавка не получавате редовно заплата. Ако сферата, в която работите, е рискова за банката, като туризъм и ресторантьорство също няма да ви се уреди въпросът. Да не говорим, че в условията на пандемия тези отрасли пострадаха най-много и много хора загубиха доходите си. А и по тази схема, гаранция, че Джеймс Бонд никога не би видял кредит. Не знам човек с по-рисков банков профил от неговия.

Изобщо има едни банкови правила, че за да вземете кредит с ниска лихва, трябва да убедите банкера, че можете да се справите с най-високата. А за да ви ги дадат, е нужно да убедите институцията, че всъщност не се нуждаете толкова много от тези пари. Сега към това се добавя и мигът на истината с неплатените сметки.

Подобни статии