Михаил Миков: БСП губи доверие и политическа идентичност

"БСП се движи по път, с който губи доверие и се превръща в част от статуквото. Загубихме политическа идентичност." Това коментира бившият лидер на Столетницата Михаил Миков пред Българя он еър.

Въпреки това той определя решението на БСП да върне мандата за съставяне на правителство е правилно. От БСП вече обявиха, че ще върнат мандата на 5 май, тъй като социалистите не могат да реализират кабинет при създалата се ситуация с партиите на протеста.

"След отказа на "Има такъв народ", очевидно е, че се отива към предсрочни избори. Левицата има прекалено малко народни представители, посочи бившият председател на БСП.

По думите му ГЕРБ доста умело политически се конфигурират в опозиция, за да може да се поизчисти имиджово и да отиде на избори от позицията на опозиция. "Другите политически сили не можаха да намерят общите допирни точки за формиране на мнозинство", каза още Миков.

Според него е нарушена е логиката на политическото представителството. В най-бедната страна на ЕС лявото било представено най-слабо. "Отговорността е на тези, които са избрани в българския парламент. Отговорността за представителството на лявото в България е на плещите на БСП", каза той. Миков добави, че не е изненадан от резултата на БСП на изборите. "Подаването на оставка е поемане на отговорност. Очевидно Корнелия Нинова не се чувства отговорна за този резултат. БСП се движи по път, с който губи доверие и се превръща в част от статуквото. Загубихме политическа идентичност. Основна линия на ръководството в последните години бяха вътрешнопартийните битки и постоянни обвинения", коментира Миков.

Той посочи, че Корнелия Нинова обича да манипулира и не посочва имена, а с изключение на Георги Гергов всички в партията са обвинявани общо. Премълчават се имена, защото не могат да бъдат намерени доказателства за обвиненията, смята той. "Партията беше превърната в лидерска, в авторитарна. След такъв изборен резултат веднага трябва да бъде свикан Конгресът. В днешния парламент в голяма част е представена десницата - ГЕРБ, "Демократична България", "Има такъв народ", категоричен бе Миков. Изтъква, че Нинова постоянно твърди, че ГЕРБ имат своите хора в БСП. Но я призова да се кажат имената, а не да се говори с недомлъвки, защото се лепи етикет на цялата партия. Според него на нови избори резултатът ще бъде горе-долу същият.

"Страхувам се, че БСП няма да се върне на втората позиция след новите избори", каза още той.

Подобни статии