Мик Шумахер ще кара във Формула 1

Младши: Дължа всичко на родителите си и ги обичам

Снимка: АП/БТА Мик Шумахер трябва да дебютира за Хаас на 21 март догодина.

Точно 30 години след дебюта на баща си Михаел във Формула 1 и почти десетилетие след последното му състезание Мик Шумахер ще кара в най-престижната автомобилна надпревара.

21-годишният германец вече официално е част от отбора на Хаас за следващия сезон.

От тима потвърдиха, че са подписали договор с него само ден, след като разкриха и другия си пилот - Никита Мазепин. Руснакът е връстник на Шуми-младши, а баща му е милиардерът Дмитрий Мазепин, собственик на химическата компания „Уралхим“ и бивш военен преводач в Афганистан.

Колкото до Мик, той е парафирал дългогодишен контракт и трябва да дебютира на 21 март 2021 г. в Австралия. Седемкратният световен шампион кара за първи път през 1991 г. с Джордан. Младши ще участва и в свободните тренировки преди Гран при на Абу Даби, който е последен кръг от настоящия сезон.

"Щастливи сме да съобщим, че подписахме с Мик. Твърдо вярвам, че с резултатите си той заслужи това. Продължаваме да работим за осигуряване на дългосрочно развитие на отбора и очакваме с нетърпение да видим как Мик ще допринесе както на пистата, така и извън нея", заяви изпълнителният директор на Хаас Гюнтер Щайнер.

"Винаги съм вярвал, че мечтата ми ще се сбъдне. Мисълта, че ще се състезавам във Формула 1, ме прави изключително щастлив. Благодаря на Хаас и Ферари, че ми вярват. Искам да изразя любовта си към родителите ми - те знаят, че им дължа всичко", сподели, който ще бъде третият Шумахер във Формула 1 след татко си и чичо си Ралф.

Младият Шумахер в момента е лидер в последния шампионат по пътя към Ф1 - Формула 2 и има реална възможност да спечели с Према Рейсинг.

Оцелелият по чудо Ромен Грожан беше изписан от болница след катастрофата в Бахрейн. Френският пилот на Хаас постъпи с леки обгаряния и фрактура в ръката, след като изскочи от горящия си болид. "Изпитах огромно облекчение, когато ми позволиха да сваля гипса от ръката си – призна бащата на три деца. - Въпреки че видях смъртта в очите, искам веднага да се върна в колата, още в Абу Даби.Случилото се е почти като второ раждане. Това излизане от пламъците ще бележи живота ми завинаги. Казах си, че заради децата трябва да изляза. Извадих ръце в огъня, усещах го как гори по шасито. Измъкнах се, после усетих някой да дърпа екипа и така разбрах, че съм навън. Беше ме страх повече за семейството и приятелите, отколкото за мен самия. Децата са най-голямата ми гордост“.

 

Подобни статии