Мик, синът на Михаел - с бензин в кръвта

Новият пилот във Формула 1 придружава баща си при инцидента в Алпите

Мик Шумахер

Трети Шумахер ще кара във Формула 1. Че кръвта вода не става, доказа 21-годишният Мик, който тръгва по стъпките на легендарния си баща Михаел и чичо си Ралф.

Наскоро немецът седна в болида на Хаас за тренировките преди Гран при на Абу Даби, а големият му дебют ще е в началото на сезон 2021, който трябва да започне на 21 март в Австралия.

“Подготвям се със записи на татко. Но Формула 1 се е развила толкова много, че се налага да гледам и състезания от последните години“, призна Мик, който тази година спечели титлата във Формула 2.

Той е роден на 22 март 1999 г. По това време татко му вече е спечелил първите две от рекордните си седем титли. Последната грабва, когато синът му вече е на 5 и е влюбен в бензина, колите и високите скорости.

Логичното се случва и момчето влиза в моторните спортове едва на 9, през 2008-а. Началото е в картинга. За да не му тежи името, е картотекиран с моминското име на майка си Корина и се състезава като Мик Беч. Започва да тренира на същата писта край Кьолн, на която се учел да кара и Михаел. Естествено, под погледа на своя баща, идол и ментор.

„И до днес използвам някои от съветите му, правя го още като бях в картинга. Но, естествено, ние сме различни хора и имаме различен опит при подрастващите“, каза наскоро Шумахер младши пред RTL.

На 15 вече е готов да носи тежестта на името, загърбва фамилията Беч и се обявява пред цял свят като Шумахер, но в началото е записан като Мик-младши. А и няма как да бъде сбъркан, толкова много прилича на легендата Михаел. Има същата брадичка, същите скули и същите пронизващи сини очи.

Мик, както и цял свят, е вперил поглед в Люис Хамилтън - британеца, който този сезон изравни рекорда от 7 титли на Михаел Шумахер. Спечели ли още една, ще изпревари легендарния немски пилот, който триумфира пет поредни години с Ферари.

„Татко обичаше да повтаря, че рекордите са, за да бъдат подобрявани. Това е и целта на всеки пилот. Така нашият спорт се развива, а Люис има огромно влияние върху Формула 1. Моята задача ще е да счупя неговия рекорд“.

През 2015 г. той започва да кара във Формула 4, в която стига до второ място следващата 2016-а. През 2018-а спечели Формула 3, а тази и Формула 2, за да стигне до най-високото ниво през 2021 г.

„Нямам нищо против да ме сравняват с баща ми. В крайна сметка той е най-добрият и ще остане най-добрият в историята за мен“, каза Мик, когато в началото на декември стана ясно, че ще кара за Хаас.

На друго мнение обаче е чичо му Ралф, който има шест победи във Формула 1. „Племенникът ми постигна нещо специално за цялото ни семейство, но най-вече за себе си. Трябва да бъде горд. Не е подходящо да го сравняваме с брат ми. Мик върви по свой собствен път, нека видим как ще се развие в един не толкова голям отбор“.

Шумахер-младши е на 14 години, когато на 29 декември 2013 г. излиза да кара ски с баща си във Френските Алпи. Тогава на необезопасена писта Михаел пада и удря главата си в скалите. От смърт го спасява каската. Откаран е в болница в Гренобъл, където претърпява две операции. Заради сериозните наранявания на главата е поставен в медикаментозна кома, от която е изваден през април 2014 г.

Оттогава семейството му - съпругата Корина, синът Майк и дъщерята Джина-Мари, която сега е на 23, пазят пълно мълчание за състоянието му. Информация от време на време изнася адвокатът на фамилията и негови близки от Формула 1.

Преди броени дни младият пилот беше подхлъзнат от телевизионен водещ, който го попита дали му е трудно да приема пожелания точно в края на годината - времето, когато преди 7 години се случи инцидентът. "Не разбирам точно въпроса ви, но отговорът ми е да. За всеки човек е важно да бъде здрав. Изпращаме тежка година, но нека гледаме с надежда към Коледа. Но и да не забравяме, че все още не сме се преборили с коронавируса", измъкна се 21-годишният Мик.

За личния живот на Мик Шумахер се знае малко. Той все още е ерген и няма жена до себе си, твърдят в Германия.

21-годишният пилот стои далече от светлините и е изключително скромен, въпреки че израства в разкош. Семейството има къща с изглед към Женевското езеро, която Михаел купува през 1998 г. и където се възстановява от инцидента до септември тази година, когато беше преместен в Майорка. Имотът на испанския остров беше купен от съпругата му Корина преди две години и разполага с два басейна, гимнастически салон и площадка за хеликоптер. Притежание на семейство Шумахер са също така имот в Швейцария и ранчо в Тексас, където Корина отглежда коне. Дъщерята Джина-Мари тръгна по пътя на майка си и участва в състезания по езда.

Подобни статии