Миладинов донесе пето злато за България

Жанет Ангелова подобри 36-годишен рекорд в плуването

Снимка: Deepbluemedia/G. Scala Йосиф Миладинов (в средата) на награждаването в Рим

Йосиф Миладинов стана европейски шампион на 50 метра бътерфлай за юноши. 18-годишният талант спечели финала на първенството на Стария континент в Рим с резултат от 23,59 секунди. Времето му е с 11 стотни по-слабо от собствения му национален рекорд в дисциплината. Втори остана германецът Тобиас Шулрат с 23,72 секунди, а призовата тройка допълни чехът Даниел Грачик с 23,79.

Така младият пловдивчанин прибави титла към двете си сребърни отличия - от европейското за юноши Казан 2019 на 100 м бътерфлай и от европейското за мъже в Будапеща по-рано през годината.

Преди Миладинов само трима българи бяха ставали европейски шампиони в плуването - Георги Михалев, Михаил Савов и Добромир Петров.

„Състезанието премина добре, като се има предвид, че физическата ми форма не е най-добрата. Надявам се да завърша това европейско първенство с по-добри резултати“ - заяви Миладинов на официалната пресконференция след успеха. „Да плувам тук, в Рим, е добър опит за мен. Басейнът е един от най-удобните, на които съм плувал“, сподели още Миладинов.

Само няколко часа по-късно, без да се напряга, той се класира за полуфиналите в коронната си дисциплина 100 м бътерфлай, при това с второ време в сериите от 53,29 секунди. По-бърз от него бе само британецът Едуард Милдред, който постигна 52,75 сек.

Очакванията на специалистите са Миладинов да се бори за титлата и в тази дисциплина.

Другият ни финалист в Рим - Калоян Левтеров, остана седми на 100 м гръб с време 55,44 секунди и не успя да подобри собствения си национален рекорд в дисциплината от 54,96 сек., поставен миналата година. Шампион стана полякът Ксавери Масюк с 53,91 секунди.

В сериите на 100 м бътерфлай плува и най-младият в българския тим Петър Мицин, който даде 40-о време от 55,78 сек.

Жанет Ангелова пък подобри 36-годишен рекорд в плуването и се класира за полуфиналите на 200 м свободен стил. 16-годишната българка даде 10-о време в сериите с 2:02,43 минути и намери място сред 16-те полуфиналистки. Резултатът й е нов национален рекорд за девойки старша възраст, пращайки в историята дългогодишното постижение на Ваня Аргирова от 2:02,62 минути от далечната 1985 година, с което тя печели бронз на европейското първенство в София.

Подобни статии