Милиардер лети в Космоса с капсулата на Мъск

Крият сумата, която е броил Джаред Айзъкман за четири полета от SpaceX

В капсулата на SpaceX, с която летя Мъск в околоземна орбита, отива още един милиардер - Джаред Айзъкман. Той е американският основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Shift 4. Заедно с него ще има още трима души. Това е първият изцяло цивилен екипаж, който ще бъде изведен в околоземна орбита.

38-годишният технологичен магнат е платил неуточнена, но вероятно значителна сума на колегата си милиардер и собственик на SpaceX Илон Мъск за полета с още трима специално избрани членове на екипа за космическия полет с капсулата Crew Dragon на SpaceX. Той ще бъде изстрелян от космическия център „Кенеди“ на НАСА в сряда, пише dir.bg. Полетът има и благотворителна цел - събиране на средства за водеща клиника, която изучава онкологични заболявания при деца. Самият Айзъкман вече е дарил лично на болницата 100 милиона долара. Екипажът на Inspiration4 няма да участва в оперирането на капсулата, въпреки че двама от членовете - Айзъкман и геоложката Сиан Проктър, са лицензирани пилоти.
Милиардерът, който е лицензиран пилот на пътнически и военни самолети, поема ролята на командир на мисията, а 51-годишната Проктър, която преди време е била кандидат за астронавт на НАСА, е определена за пилот на мисията. Тя била избрана да се присъедини към екипа чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments. В екипажа влизат още главният медицински директор Хейли Арсено на 29 г., преживяла рак на костите и работеща в St. Jude, и специалистът на мисията Крис Семброски на 42 години, ветеран от американските военно-въздушни сили и инженер в областта на космическите данни. Двама милиардери досега станаха космически туристи. В средата на юли, само девет дни след историческия полет на милиардера Ричард Брансън в Космоса, на аналогично суборбитално пътешествие се отправи и най-богатият човек в света и основател на Amazon Джеф Безос.

Подобни статии