Милиони индийци се задушават в тазгодишните жеги

Десетки милиони индийци се задушават в летните жеги - в столицата Делхи бяха регистрирани най-високите температури от 2012 г., предаде Франс прес.

От 2010 г. досега горещите вълни, минаващи през втората по население страна в света, са взели над 6500 жертви и учените се опасяват от засилване на жегите поради климатичните промени.

Дневните температури в щатите Раджастан, Хариана и в Делхи надхвърлиха днес 40 градуса за четвърти пореден ден.Силни горещини връхлетяха и много райони в щатите Пенджаб, Утар Прадеш и Мадхия Прадеш в Северна Индия. Температурата в Делхи достигна вчера 43,1 градуса - рекорд за месец юли от 2012 г. Тогава столичаните страдаха при 43,5 градуса. Днес в 20-милионния мегаполис живачният стълб показва 41 градуса.

Сегашните температури надхвърлят средно със 7 градуса обичайното за сезона и синоптиците говорят за "изключително силни горещини". Според прогнозите термометрите ще продължат да показват над 40 градуса, защото мусоните ще пристигнат със закъснение, придружени с горещ вятър, наричан в Делхи "Лу", който идва от пустинния щат Раджастан и съседен Пакистан.

Мощната гореща вълна предизвика скок в електропотреблението, защото климатиците и вентилаторите работят с пълна сила, а все повече индийци имат такива уреди.

Според предвижданията дъждовният сезон ще започне в Делхи най-рано на 7 юли - закъснение, каквото не е имало от 2006 г.

През 2015 г. гореща вълна уби рекорден брой индийци - над 2000.

В момента само 5 на сто от домакинствата имат климатици срещу 90 на сто в САЩ и 60 процента в Китай. Очаква се обаче близките години пазарът да експлодира и да тласне още по-силно нагоре консумацията на ток в страната, която вече е на трето място в света по емисии на карбонов диоксид. Газовете, използвани в климатиците, влошават още повече положението с климатичните промени.

Индия, където живеят 1,3 милиарда души, страда и от тежък недостиг на вода - десетки милиони индийци нямат течаща вода в жилищата си.

Подобни статии