MINI Cooper SE минава над 300 км на ток в града

Електрическият хечбек зарежда до 80% от батерията си само за 35 минути

Обновеното MINI Cooper SE има голяма шестоъгълна рамка, в която изпъква жълта буква S, а светлините за мъгла са заменени с вертикални отвори за въздух.

През миналата година се състоя пазарната премиера на първия изцяло електрически модел на MINI. Луксозният хечбек с нулеви локални емисии и чисто задвижване на ток - MINI Cooper SE, предизвика огромен интерес и до края на юни 2021 година са били доставени над 31 000 екземпляра по целия свят.

Наскоро цялото семейство на MINI беше актуализирано, като електрическият модел също получи модернизация.

Хечбекът MINI Cooper SE е с дължина 3,85 метра и междуосие 2,50 метра. Поради поставянето на батерията теглото му е нараснало до 1340 кг, което е само със 140 кг повече от бензиновия модел Cooper S. В конструкцията са използвани карбонови детайли. Електрическо MINI се предлага само във версия с три врати. В дизайна му няма революционни промени, като е запазен характерният двуобемен профил с къси надвеси и леко наклонени колони на покрива. Обновеното MINI Cooper SE се познава по преработената предна част, в която изпъква голямата шестоъгълна рамка и жълтата буква S.

От двете страни са типичните кръгли фарове, а светлините за мъгла са заменени с вертикални отвори за въздух в двата края на каросерията, които оптимизират аеродинамиката. Централната лайстна на бронята в цвета на купето е използвана за монтирането на регистрационната табела. Вътрешният корпус на характерните кръгли LED фарове вече е черен. Характерните задни светлини с дизайнерски мотив на британския флаг са част от серийното оборудване на MINI Cooper SE. Всички задни светлини разчитат на светодиодна технология. За новия електрически хечбек се предлагат и оригиналните 17-инчови алуминиеви джанти, които подобряват аеродинамиката. Като опция се предлага и двуцветна каросерия.

В салона на новото MINI Cooper SE тапицерията е леко променена и е монтиран нов волан. Електрическият автомобил е получил преработено цифрово арматурно табло и нова мултимедийна система с 8,8-инчов сензорен екран, поставен в светодиоден пръстен с променлив цвят на осветлението. В салона на MINI Cooper SE има няколко детайла, които го отличават от конвенционалните модели. Силно впечатление провят ярките жълти детайли и контрастните шевове. Позицията зад волана е все така ниска, а седалките и кормилната колона се регулират в широки интервали. Електрическото MINI е четириместно, тъй като вторият ред е предназначен само за двама пътници. Пространството за краката и над главата е същото като при стандартния модел. Тъй като батерията е разположена под седалките, обемът на багажника не се е променил и е 211 литра в нормално състояние и 371 литра когато задните облегалки са сгънати.

Стандартното оборудване на MINI Cooper SE е доста богато и включва система за достъп без ключ, електрически прозорци и огледала за обратно виждане, двузонов климатроник задвижвани от термопомпа, сензори за светлина и дъжд, сателитна навигация, круиз контрол, аудиосистема и Bluetooth. Предвидени са и система за стабилизиране и 6 въздушни възглавници. В най-високата версия са добавени камера за обратно виждане, панорамен покрив, отопляеми седалки и предно стъкло, автопилот за паркиране. Сред опциите са система за автоматично спиране.

Изцяло електрическото MINI Cooper SE е може би най-важният модел за радостта от шофирането на бъдещето. Със своя електромотор с мощност 184 к.с. и типичната за марката пъргавина и усещане за управление на картинг, новото MINI Cooper SE дава на водача си повече приятни емоции от всеки друг модел на ток и осигурява ново измерение на радостта от шофирането на MINI без отделяне на вредни емисии. Новото електрическо MINI Cooper SE разполага с максимален въртящ момент от 270 Нм, спринтът от място до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, а максималната скорост е ограничена до 150 км/ч. Литиево-йонната батерия с капацитет 32,6 кВтч осигурява автономен пробег от 296 до 313 км в градски условия и от 203 до 234 км извън града. На бърза станция можете да презаредите батерията на своето електрическо MINI Cooper SE до 80% само за 35 минути. Електромобилът може да се зарежда от обикновен домашен контакт, като пълното зареждане отнема 12 часа, а от зарядно устройство с мощност 11 кВт батерията се пълни до 80% за 2 часа и 15 минути, а до 100% за още един час. Средният разход на електроенергия според тестовия цикъл WLTP е 14,9 кВтч/100 км.

Обновеното MINI Cooper SE вече се продава в Европа и у нас. Цената му започва от 64 950 лева, като в много страни електромобилът ще получи еднократна субсидия от държавата, която ще направи цената още по-приемлива. У нас моделът е освободен от годишен данък и все още може да спира без заплащане в синята и зелената зони.

Подобни статии