Министерството на образованието получи нова пратка с 86 000 теста за COVID-19 за учениците

Министерството на образованието и науката (МОН) получи от Министерството на здравеопазването (МЗ) нова пратка с 86 000 теста за COVID-19. Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от МЗ за образователната система, съобщи пресцентърът на МОН. Тестовете са със същите характеристики и от същия тип като избраните от МЗ при първата поръчка, резултатите от която бяха обявени на 2 ноември 2021 г.

Новата пратка от тестове ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца.
Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до училищата в 13 области в страната, включително в София. Благодарение на това десетки хиляди ученици от първи до четвърти клас се върнаха в училище днес. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата.
Първото тестване премина при много добра организация. Опитът показа, че дори в големите паралелки процесът не отнема повече от 20-30 минути.
Освен учители и непедагогически специалисти, в изследването се включиха десетки доброволци - родители, медицински специалисти, студенти по медицина, медиатори. МОН благодари за безценната подкрепа на всички тях, се посочва в съобщението.

Подобни статии