Министерството на туризма подпомага безвъзмездно фирми от бранша с 30 млн. лева

Министерството на туризма проведе онлайн среща с представители на сектора, за да обсъдят разработената схема за предоставяне на безвъзмездни средства на стойност 30 млн.лева. Предвидено е с тях да бъдат компенсирани загуби, възникнали от пряко или косвено ограничение в дейността на предприятията, вследствие от въведените мерки срещу COVID-19, съобщиха от туристическото ведомство. 

Предстои междуведомствено съгласуване в рамките на подготвен Проект на постановление на Министерски съвет, за определяне условията, критериите, реда и размера на средствата, които се предоставят на предприятията. 

Министерството предприе тази стъпка за предварително обсъждане на мярката с представителите на туристически организации, за да може помощта да се използва по най-рационалния начин и да достигне до най-засегнатите предприятия. Средствата се предвижда да бъдат разпределени на пропорционален принцип до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот през 2019 г.

Средствата до 30 млн. лева по вече внесената в Европейската комисия за нотификация мярка ще бъдат използвани за преодоляване на ликвидните затруднения на предприятията от туристическия сектор, настъпили в резултат на пандемията. Като трета мярка на стойност 6 млн. лева от предвидените общо 70 млн. в държавния бюджет е разработената Схема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания, вследствие на COVID-19 за периода от месец март до края на 2020.

Междувременно от ведомството обявиха и началото на шестите годишни награди в туризма. Надпреварата ще се проведе в 10 категории, от които 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Традиционно се запазва голямата награда, която е в категория „Изборът на българите“, която ще бъде  определена сред всички туристически обекти, включени  в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.Срокът, в който всички желаещи могат да изпратят предложенията си, е до 13:00 ч.  на 11 ноември 2021 година. Претендентите, които отговарят на критериите, ще бъдат обявени на сайта на наградите и за тях ще започне онлайн гласуването на 13 ноември 2021 година.

Подобни статии

 • Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на Обединените арабски емирства у нас, съобщиха от министерството.

  101
 • Министър Христо Проданов обеща нова визия за

  Министър Христо Проданов обеща нова визия за "духа на Дунав"

  Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че застава изцяло зад създаването на нова визия, с която да може да се усети духът на Дунав. Необходимо е и създаването на нов бранд за България, нови регионални маркетингови стратегии и планове. Той каза това на среща в министерството с Пенчо Милков - кмет на община Русе, съобщиха от ведомството. На срещата се обсъдиха проблемите на града във връзка с туристическия поток.

  174