Министър Асен Личев е възложил екологична оценка за риска в района на Яйлата

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е възложил чрез Изпълнителна агенция "Морска администрация" на Института по икономика да направи екологична оценка за риска, който товарът на кораба "Вера Су" е създал за защитената територия Яйлата. В ефира на БНТ служебният министър каза, че оценяването на този риск ще бъде предявено към корабособственика и застрахователя на плавателния съд. Търговският кораб под панамски флаг, който превозваше торове, заседна на 20 септември и беше изтеглен след прекарани 36 дни в скалите край Камен бряг.

Министърът заяви, че благодарение на координираните усилия с институциите, е избегната екологична катастрофа в района. Той уточни, че при удара на плавателния съд в скалите са се образували два отвора на дъното на кораба. Заради тежестта на морската вода обаче се е стигнало до по-бавното изтичане на амониеви съединения, добави Личев. По думите му, към днешна дата нивата на амониев азот в околността са 75 пъти са по-ниски.
Асен Личев коментира и темата с незаконния внос отпадъци от Италия като заяви, че е изцяло спрян. Служебният министър смята, че това е един от най-големите приноси на служебното правителство. Той уточни, че има 9000 тона от този боклук на площадката на "Феникс Ресурс" в Плевен и 280 т. на площадката на ТЕЦ - Бобов дол.

Подобни статии