Министър Бойко Рашков сезира шефа на НСлС за престъпления, извършени от главния прокурор Гешев

Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на НСлС Борислав Сарафов за престъпления извършени от главния прокурор Иван Гешев, съобщи самият Рашков пред журналисти.

В сигнала до Сарафов са поместени част от материалите, изпратени до министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

„Днес изпратих част от материалите и беше отказано да бъде разгледан по същество от ВСС. Той се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство материали от СРС по определени случаи. Според мен има основание по този въпрос да се запознае следствената служба. Надявам се, че там където има много качествени следователи, ще се проведе разследване. Да се установи става ли въпрос за престъпление от страна на главния прокурор или не. По два закона в нашата страна е забранено разпространяването на информация, придобита с помощта на СРС“, обясни вътрешният министър.

Той уточни, че сигналът срещу Гешев е изпратен на заместник-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов. След проверката ще се уточни извършил ли е обвинител №1 престъпление.

По негови думи действията на членовете на ВСС, които определиха като несъстоятелна процедурата по отстраняване на главния прокурор, са за защита на Иван Гешев. "Те го защитиха така, както няколко представители на прокуратурата, най-напред окръжният прокурор на Плевен, по-късно ръководителят на спецпрокуратурата, вчера и един от заместниците му - Даниела Машева. Всички те се изправиха след основния щит - ВСС, те се изправиха на второ място в защита на Иван Гешев.", посочи МВР-шефът.

За сигнала Рашков съобщи по време на церемония по награждаването на шефове на областни дирекции на Министерството на вътрешните работи.

 

Подобни статии